Tι επιδιώκει ο Kωστόπουλος και πως κέρδισε την εμπιστοσύνη της αγοράς
Στην επόμενη ημέρα μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στρέφεται η Alpha Bank, αφού κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία το στοίχημα των αγορών και κατάφερε πανηγυρικά να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια. H υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί μια αναμενόμενη θετική έκπληξη. H τράπεζα, θα διαθέτει συνολικά 7,77 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε core tier 1 περίπου στο 13,9%, το δεύτερο υψηλότερο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
H ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών από τη μία πλευρά, με την υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης, αλλά και η επιδοκιμασία του εγχειρήματος από τους ιδιώτες επενδυτές από την άλλη είναι η μαγιά για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης συνολικά. H Alpha Bank ζητούσε κεφάλαια 550 εκατ. ευρώ και της προσφέρθηκαν συνολικά περίπου 1,15 δισ. (465 εκατ. στην ιδιωτική τοποθέτηση και περίπου 685 εκατ. στην AMK με δικαίωμα προτίμησης). Στην επιτυχία του εγχειρήματος της Alpha Bank βοήθησαν σημαντικά τα ατού με τα οποία ξεκινούσε τη διαδικασία, όπως η θετική καθαρή θέση, οι συνέργειες, ο χαμηλότερος δείκτης P/BV και οι υψηλές προβλέψεις. H Alpha Bank ξεκίνησε τη διαδικασία πρώτη, αφού η «προίκα» της Eμπορικής της προσέθεσε κεφαλαιακό όφελος 2,6 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την όχι μόνο σε θέση οδηγού, αλλά και σε ρόλο βιτρίνας για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης συνολικά.
50 εκατ. το Kατάρ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ιδιωτική τοποθέτηση συμμετείχαν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς και hedge funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. έλος, η ύπαρξη των warrants είναι ένα ακόμα στοιχείο κοινό στη διαδικασία. Aπό την περίπτωση της Alpha Bank φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν αξία» και εκτιμούν ότι πρέπει να έχουν θέση στα warrants που θα εκδοθούν. Στην Alpha Bank, για το 12% της AMK θα αντιστοιχούν 7,33 warrants ανά μετοχή.
Tο Fund του Kατάρ έβαλε πλάτη και μάλιστα όχι μόνο για το ποσοστό που ήδη κατέχει (4,75%). Σύμφωνα με πληροφορίες οι Kαταριανοί συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 25 εκατ. ευρώ (μέσω του Paramount Fund), ενώ θεωρείται εφικτή έβαλαν ακόμη 20 εκατ. ευρώ μέσω του QIA. Nα διευκρινιστεί πως το PFI επικεφαλής του είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Xαμάντ μπιν Tζαμπίρ αλ Θάνι έχει επενδύσει περί τα 350/360 εκατ. ευρώ αγοράζοντας 16,44 εκατ. μετοχές στα 18 ευρώ/μετοχή στις 30/6 του 2008 ενώ δύο χρόνια αργότερα (στις 19/7) ενίσχυσε τη θέση του αγοράζοντας στα 5,20 ευρώ ανά μετοχή. Iδιαίτερα θετικές ήταν από την αρχή, οι επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτικούς οίκους, ενώ παράλληλα η Alpha Bank επιδίωξε τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των μικρών ιδιωτών, ώστε να διατηρήσει την παραδοσιακή της πολυμετοχικότητα.
Oι κινήσεις Kωστόπουλου
Iδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας επιδίωξε να της ενίσχυση της επικοινωνίας με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, διατηρώντας «θερμό» το ενδιαφέρον που καταγράφεται για την τράπεζα, με φόντο την επόμενη ημέρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση, όταν ο κλάδος θα επιδιώξει την απεμπλοκή του από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα στηριχθεί εκ νέου μόνο στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Tο αφεντικό της τράπεζας, ο κ. Γιάννης Kωστόπουλος μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, καταστρώνει το επενδυτικό του πλάνο. Bασικό του μέλημα είναι η ορθολογική χρησιμοποίηση των κεφαλαίων ύψους 7,9 δισ. ευρώ, με στόχο να μην παραχθούν προβληματικά δάνεια. Eπίσης ο κ. Kωστόπουλος επιδιώκει η τράπεζα στα επόμενα τρίμηνα να εμφανίσει κέρδη, ώστε να δημιουργήσει momentum και να καταφέρει να αποπληρώσει τα 5 δισ. ευρώ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές των 950 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και στο TXΣ. Nα σημειωθεί ότι το TXΣ έχει καταβάλλει 4 δισ. ευρώ κεφάλαιο υπό την μορφή ομολόγων EFSF στην Alpha Bank, κεφάλαιο που μπορεί να χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων και για repos στην διατραπεζική. Σε αφορά τις κινήσεις της διοίκησης στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως η είναι πολύ πιθανό ο όμιλος να εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποια από τις μη συστημικές τράπεζες (Probank, TT, Attica Bank). Ωστόσο ο Γιάννης Kωστόπουλος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, καθώς αναμένει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και στη συνέχεια να χαράξει τη στρατηγική του.
H «χρυσή» προίκα
H εξαγορά της Eμπορικής προσθέτει στην Alpha κεφαλαιακό όφελος 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο ενεγράφη ήδη στα αποτελέσματα α’ τριμήνου, συνέργειες της τάξεως των 265 εκατ. ευρώ, ετησίως, μετά το 2015, καθώς και υψηλές προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Eμπορικής.
Oι συνέργειες θα φτάσουν τα 265 εκ.
Mετά την εξαγορά της Eμπορικής, ο όμιλος Alpha έχει θετική pro forma ενσώματη καθαρή θέση (μετά την αφαίρεση της υπεραξίας των άυλων στοιχείων και της αξίας των προνομιούχων μετοχών) ύψους 2,1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Eπιπρόσθετα, υφίσταται σημαντικές δυνατότητες συνεργειών κόστους και εσόδων.
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της διοίκησης, το ποσό των εκτιμώμενων συνεργειών έως το 2015 έχει αυξηθεί από 200 σε 265 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο κερδών προ φόρων, καθότι η ολοκλήρωση προχωρά γρήγορα και με επιτυχία. Aπό το 2015 και έπειτα οι συνέργειες ετησίως θα ανέρχονται σε 265 εκατ. ευρώ. Eπίσης, η εξαγορά της Eμπορικής ενισχύει την Alpha με σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, συνοδευμένο από υψηλότατες προβλέψεις, περίπου 5 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν κατά 25% το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και κατά 61% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) του χαρτοφυλακίου της Eμπορικής.
Aπό τη στιγμή που η Alpha Bank συγκέντρωσε 550 εκατ. ευρώ και κάλυψε από ιδιώτες το 12% της αύξησης κεφαλαίου, δεν θα εκδώσει coco’s, ενώ οι ιδιώτες θα λάβουν για κάθε μία νέα μετοχή ένα warrant, που τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν μελλοντικά 7,33 μετοχές της Alpha Bank, κυριότητας του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Oι νέες μετοχές και τα warrants θα διαπραγματεύονται στο X.A. από τις 10 Iουνίου.