Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο εγχώριος τραπεζικός κόσμος -πέραν της Eurobank- για την πώληση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φέρνει σαφώς αναδιατάξεις στις «συμμαχίες» και τις ισορροπίες του τραπεζικού κλάδου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέληξε στην προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, έχει προσλάβει την Goldman Sachs ως σύμβουλο πώλησης του νέου Τ.Τ. Ωστόσο, ταυτόχρονα με το έργο της αξιολόγησης των προσφορών, η Goldman Sachs έχει αναλάβει και το έργο της διερεύνησης ενδιαφέροντος τόσο στο εξωτερικό όσο και την εγχώρια Αγορά.
Η απόφαση διενέργειας διαγωνισμού για την πώληση του νέου Τ.Τ. αποτελεί μικρή έκπληξη για την αγορά, καθώς είχε κυριαρχήσει η εκτίμηση ότι το Ταμείο θα επέλεγε τη συγχώνευσή του με τη Eurobank, προκειμένου εν συνεχεία να επιχειρήσει τη μερική ιδιωτικοποίηση του νέου οργανισμού.
Με τη διερεύνηση ενδιαφέροντος και τη διενέργεια διαγωνισμού το παιχνίδι ανοίγει αφού σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ενδιαφέρον για την απόκτηση του Τ.Τ. θα επιδείξουν και άλλες συστημικές τράπεζες, πέραν της Eurobank.
Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα διαθέτουν την ευχέρεια να εξετάσουν την περίπτωσή του.
Ήδη κύκλοι της Alpha Bank και της Εθνικής αφήνουν να εννοηθεί ότι θα απαντήσουν θετικά στη διερεύνηση ενδιαφέροντος, και η τελική τους στάση θα κριθεί από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Ταμιευτηρίου. Στον αντίποδα, η Πειραιώς δεν δείχνει ότι θα παίξει στη διεκδίκηση του Τ.Τ.
Η διοίκηση της Eurobank δείχνει αποφασισμένη από την πλευρά της να διεκδικήσει το νέο Τ.Τ. και έχει κάνει, ήδη, σχετική προεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η διατήρηση της επωνυμίας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με λειτουργική όμως ενοποίηση του οργανισμού με τη Eurobank. Από τη λειτουργική συγχώνευση προβλέπονται αξιόλογες συνέργειες.
Το μέγεθος και οι συνέργειες που θα προσδώσει στη Eurobank ενδεχόμενη εξαγορά του Τ.Τ. αποτελούν και τη βάση για την κατάρτιση ενός ριζοσπαστικού πλάνου αναδιάρθρωσης με δραστικές περικοπές σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα, αλλά και στοιχεία ενεργητικού, το οποίο θα επιτρέψει τη γρήγορη μερική ιδιωτικοποίηση του νέου ομίλου.
Ρευστότητα και δάνεια η «ακριβή προίκα»
Μετά τη διάσπαση, το νέο Τ.Τ. διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, ενεργητικό ύψους 10,9 δισ. ευρώ και παθητικό αξίας 14,6 δισ. ευρώ. Το funding gap διαμορφώθηκε τελικώς στα 3,73 δισ. ευρώ και καλύφθηκε από το ΤΧΣ με παραχώρηση ίσης ονομαστικής αξίας τίτλων EFSF.
Το νέο Τ.Τ. διαθέτει καταθέσεις της τάξεως των 11,2 δισ. ευρώ με τις χορηγήσεις του να μην ξεπερνούν τα 7 δισ. Ο λόγος, δηλαδή, χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 61%, όταν ο αντίστοιχος δείκτης για τις συστημικές τράπεζες φθάνει ως και το 140%.
Επιπρόσθετα, στο ενεργητικό του νέου Τ.Τ. περιλαμβάνονται και 11ετή ομόλογα EFSF, ονομαστικής αξίας 3,73 δισ. ευρώ, που στην πραγματικότητα μοιάζουν με ρευστότητα καθώς με δεδομένη την υψηλή πιστοληπτική τους διαβάθμιση το Ταμιευτήριο μπορεί να δανειστεί ποσό σχεδόν αντίστοιχο της ονομαστικής τους αξίας.
Η μεγάλη «προίκα» του Τ.Τ. έγκειται ως εκ τούτου στην υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτει και στο χαμηλό κόστος πρόσκτησης των καταθέσεων καθώς διατηρεί καλό σχετικά μίγμα προθεσμιακών με καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου.
Επιπρόσθετα, από τα περίπου 7 δισ. ευρώ δάνεια τα 5 δισ. αφορούν στεγαστικά, με επαρκείς καλύψεις μια και το μεγαλύτερο μέρος τους χορηγήθηκε πριν από την έκρηξη τιμών στην κτηματαγορά, και επομένως το «νέο Τ.Τ.» διαθέτει υποθήκες χαμηλότερες από την τρέχουσα εμπορική αξία των ακινήτων.
Παρά την «προίκα» των υψηλών καταθέσεων, η προηγούμενη απόπειρα πώλησης έδειξε ότι κομβικό σημείο είναι ο αριθμός του προσωπικού του και πόσοι τελικώς θα αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του επικείμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Οι όροι του προγράμματος αναμένεται να εγκριθούν εντός των προσεχών ημερών.