Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταβάλλονται από όλες σχεδόν τις εμπλεκόμενες πλευρές, μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση ηγεσίας στο ΤΧΣ την ώρα που απαιτείται η ολοκλήρωση της πώλησης για την εκταμίευση της δόσης.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξαν σειρά υψηλόβαθμων επαφών μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων και το κλίμα που αποπνέεται είναι ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει συνεκτική λύση, προκειμένου ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί χωρίς άλλα παρατράγουδα.
Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως αύριο και ως εκ τούτου να συνεδριάσει κανονικά το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αναδείξει τον πλειοδότη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι πέφτουν και εντός Ταμείου και προς το παρόν φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο παραιτήσεων, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης. Όλα βέβαια θα κριθούν από την τελική μορφή της συμβιβαστικής λύσης, και κυρίως από το πώς θα καλύπτει – νομικά και ηθικά- όσους χειρίζονται την υπόθεση.
Στην κατεύθυνση συμβιβασμού, βοηθά και το γεγονός ότι από την πρώτη ανάγνωση των προσφορών αυτή της Eurobank δείχνει να είναι η καλύτερη, με βάση τις συνέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες η δυνητική αξία, που μπορεί να προκύψει για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος μερικών ετών από τη συγχώνευση Eurobank – TT ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ύψος πολλαπλάσιο των τιμημάτων που έχουν προσφέρει σε μετρητά Alpha και Πειραιώς, και υψηλότερη και από την προσφορά με χαρτιά που έχει κάνει η Εθνική.
Το ερώτημα βέβαια που διατυπώνεται από κύκλους των άλλων ενδιαφερομένων τραπεζών είναι αν υπολογίζονται οι συνέργειες και κατά την αξιολόγηση των δικών τους προσφορών. Το ΤΧΣ παρά την ανακεφαλαιοποίηση με συμμετοχή των ιδιωτών παραμένει μεγαλομέτοχος των Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς και ως εκ τούτου θα πρέπει σύμφωνα με τους ίδιους να μετρήσουν και για τις προσφορές τους οι συνέργειες.
Βέβαια το γεγονός ότι οι προσφορές των Alpha, Πειραιώς και Εθνική είναι έτσι διαρθρωμένες που δεν αυξάνουν το ποσοστό του ΤΧΣ επιτρέπει στο Ταμείο να μην λάβει τυπικά υπ όψιν του την αξία που προκύπτει από συνέργειες σε βάθος χρόνου.
τα κριτήρια του διαγωνισμού διαφοροποιήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, προκαλώντας νομικά κενά, την οξεία αντίδραση μέρους των ενδιαφερομένων τραπεζών και βεβαίως κρίση ηγεσίας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η αρχική απόφαση του ΤΧΣ να θέσει ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης το αντάλλαγμα σε μετρητά «εξαγρίωσε» την τρόικα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp). Με επιστολή της η τελευταία ζήτησε από το ΤΧΣ να θέσει δέσμη πέντε ισοδύναμων κριτηρίων και να μην προταχθεί το αντάλλαγμα σε μετρητά.
Το κλίμα, όμως, που απέπνεε η επιστολή αποτυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη διάθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας και επομένως το Τ.Τ. να δοθεί στην Eurobank.
Προς την ίδια κατεύθυνση συνέτεινε και η επιστολή της ΕΚΤ, που, πρακτικά, υπενθύμιζε στο ΤΧΣ πως δεν δύναται να προτιμηθούν προσφορές με μετρητά έναντι άλλων με μετοχές, εφόσον οι τράπεζες που τις καταθέτουν δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες μείωσης της εξάρτησης ρευστότητας από την ΕΚΤ και αντλούν ακόμη ρευστότητα και από τον ELA.
Υπό το παραπάνω πλέγμα περιορισμών το προβάδισμα της Eurobank είναι σαφές, από τις αρχές ήδη της εβδομάδας. Κύκλοι βέβαια των άλλων τραπεζών επαναλαμβάνουν, αν και με χαμηλότερους τόνους, την άποψη ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και το Τ.Τ. να δοθεί με κριτήρια συστημικής ευστάθειας στην Eurobank.
Προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τη καθαρή θέση του Τ.Τ.
Alpha και Πειραιώς (μέσω της Γενικής) κατέθεσαν προσφορές με μετρητά που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το νέο Τ.Τ. ανακεφαλαιοποιήθηκε προ μερικών μηνών από το ΤΧΣ με 500 εκατ. ευρώ και φέτος θα έχει ζημιές λόγω και του κόστους εθελουσίας που δεν θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ η καθαρή του θέση διαμορφώνεται σε περίπου 420 εκατ. ευρώ.
Οι προσφορές Alpha και Γενικής δίνουν, επομένως, τίμημα σε μετρητά που ξεπερνά αισθητά την καθαρή θέση του Ταμιευτηρίου.
Το γεγονός δε ότι μια από τις τέσσερις προτάσεις, αυτή της Γενικής, ήταν με κάλυψη μετρητών από ξένους δίνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στην υπόθεση. Τα ξένα funds που βρήκε ο όμιλος Πειραιώς, εμφανίζονται πρόθυμα να προσφέρουν τίμημα που αντιστοιχεί πάνω από 1,2 φορά την καθαρή θέση του Τ.Τ.
Θα πρέπει να συνυπολογισθεί βέβαια ότι το Τ.Τ. αποτελεί μια «καθαρή», μετά την εξυγίανση, τράπεζα με το χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις (πέριξ του 60%), δείκτη επισφαλειών που κινείται στο 8% και χαμηλό κόστος πρόσκτησης καταθέσεων.