Το «παζάρι» για το ποσοστό και το απαγορευτικό στο μάνατζμεντ
Η πρώτη επαφή φέρεται να έγινε το περασμένο φθινόπωρο. Πριν καλά – καλά ανακοινωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τότε απλώς διερευνήθηκαν προθέσεις της και τίποτα παραπάνω. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, το κρίσιμο σημείο είναι οι πρώτες εντυπώσεις που αποκομίζουν οι δύο πλευρές. Και ήταν καλές, αμφότερες. Ακολούθησαν έκτοτε κι άλλες επαφές και συνεννοήσεις και σήμερα θεωρείται περίπου δεδομένο: στην αύξηση κεφαλαίου, που εξελίσσεται θα συμμετάσχει και ένα μεγάλο θεσμικό χαρτοφυλάκιο από το εξωτερικό, το οποίο, μάλιστα, θα διεκδικήσει ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα προέλευσης του είναι η Τσεχία. Αν επαληθευτούν στην πράξη, τότε, το πιθανότερο είναι ότι μιλάμε για το PPF. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μιλάμε, παράλληλα, για ένα απλό τσεχικό fund, αλλά για έναν θεσμικό επενδυτή με πολύ καλή παρουσία, πέραν όλων των άλλων, και στις ΗΠΑ. Με ο,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για το πρεστίζ του και όχι μόνο.
Κι όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα «συμφραζόμενα», η υπόθεση αρχίζει να αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Την προσέγγιση των δύο πλευρών φέρεται να έχει κάνει ένας από τους τρεις μεγάλους ξένους οίκους, οι οποίοι έχουν αναλάβει και το ρόλο του αναδόχου σε αυτή την αύξηση. Έγινε με πολύ προσεκτικό και διακριτικό τρόπο και γι αυτό αποτελεσματικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ξένου επενδυτή, το αρχικό ενδιαφέρον έκανε λόγο για την αγορά διψήφιου ποσοστού, «με τη μια». Η ελληνική πλευρά, όμως, εμφανίστηκε πολύ πιο συγκρατημένη εξαρχής. Γιατί κατ’ αρχήν δεν έχει ανάγκη για να προβεί σε μια τόσο ριζική αλλαγή της σύνθεσης του μετοχολογίου της και δεύτερον γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να ανατρέψει πολλές και ευαίσθητες ισορροπίες. Και κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελε κανείς, στην παρούσα συγκυρία.
Επισήμως, βεβαίως, από την Πειραιώς διαψεύδουν το story ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της πίτας που θέλει να πάρει το fund. Ανεπισήμως επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον, αλλά διευκρινίζεται ότι στο τέλος της ημέρας, δεν θα πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.Οι συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, όμως, επιμένουν ότι το PPF, όπου μπαίνει, τα βήματα που κάνει είναι αποφασιστικά. Όπερ σημαίνει ότι δεν θα έκανε την όλη προσέγγιση μόνο γι’ αυτό το ποσοστό. Αντιθέτως, ανεβάζουν τις προσδοκίες του στο 10% και …βάλε.
Υπάρχει ωστόσο και η μέση λύση. Ποια; Αυτή του 5%, σε πρώτη φάση, το οποίο σταδιακά μπορεί να φτάσει και στο 10%, εν ευθέτω χρόνω κι εφόσον διαπιστωθεί ότι τα χνώτα των δύο πλευρών ταιριάζουν. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σημαντική διευκρίνηση: η κίνηση των Τσέχων στην Πειραιώς, εφόσον εκδηλωθεί, α) δεν θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα, αλλά καθαρά επενδυτικό.
Δηλαδή το fund δεν θα επιδιώξει να έχει λόγο στο μάνατζμεντ της τράπεζας ούτε στην πολιτική της, αλλά αυτό που θέλει να κάνει είναι να αξιοποιήσει, προς ίδιον όφελος, τις κρυμμένες υπεραξίες της, ενώ β) η διείσδυση θα γίνει μέσω των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν με τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι γνωρίζοντες τα μυστικά της είναι αυτοί που επιμένουν ότι εξαιτίας αυτής ακριβώς της διόδου, κανείς, για αρκετό καιρό, δεν θα γνωρίζει τι ακριβώς ποσοστό της Πειραιώς θα μπορεί – δυνητικά – να ελέγχει το fund.
Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι το μάνατζμεντ της τράπεζας θα γνωρίζει τα πάντα. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε. Βεβαίως, υπάρχει πάντα η πρόβλεψη της νομοθεσίας που κάνει λόγο για υποχρεωτικές επίσημες ανακοινώσεις, εφόσον ξεπερασθεί το όριο του 5%. Όμως κι αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται, εφόσον υπάρχει η σχετική διάθεση. Για παράδειγμα, η συμμετοχή σπάει σε πολλά μικρά κομμάτια, τα οποία είναι όλα μικρότερα του 5%, οπότε δεν γίνεται ποτέ καμία ανακοίνωση…
Ο «κρυφός άσος» του Μιχ. Σάλλα
Για μια ακόμα φορά η διοίκηση της Πειραιώς γενικότερα και ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μιχάλης Σάλλας ειδικότερα, αποδεικνύουν ότι είναι μετρ σε κρίσιμους, όσο κι ευαίσθητους χειρισμούς λεπτών θεμάτων. Ο επικεφαλής της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας – αν κι επισήμως, βεβαίως, τίποτα δεν επιβεβαιώνεται – κατόρθωσε κι εξασφάλισε την παρουσία ενός πολύ ισχυρού κεφαλαιακά παίκτη στην ελληνική αγορά. Ανακοινώσεις μην περιμένετε, γιατί οι Τσέχοι φρόντισαν σύμφωνα με πληροφορίες να σπάσουν τη συμμετοχή τους σε πολλά μικρά κομμάτια, για να τις αποφύγουν.
Ωστόσο, εξαρχής δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι «ο Μ. Σάλλας έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι του». Στην παρούσα φάση, απλώς επιβεβαιώνονται. Απομένει βεβαίως, όλα τα παραπάνω να δρομολογηθούν και στην πράξη, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κι αυτό έχει ξεκινήσει.
Το θέμα, σε αυτή την περίπτωση είναι που θα σταματήσουν οι Τσέχοι. Γιατί, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στην αγορά ακούγονται διάφορες υπερβολές κι ακρότητες. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαρραγεί το φράγμα του 10%. Κι ότι ακόμα κι αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό. Το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα έτσι έχουν και στην πράξη. Αυτό άλλωστε διδάσκει η έως τώρα στάση και πολιτική που εφήρμοσε το μάνατζμεντ της Πειραιώς, όλα αυτά τα χρόνια. Οτιδήποτε άλλο, θα συνιστούσε έκπληξη.