Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ενδιαφέρον από ξένα hedge funds και επενδυτικούς ομίλους αυξάνουν τις θετικές προσδοκίες για το νέο τραπεζικό σχήμα
Tον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της Γενικής σε επενδυτική – αναπτυξιακή τράπεζα και την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια, επισημοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.
Με ανακοίνωσή της, η Πειραιώς γνωστοποιεί ότι από την 1η Σεπτεμβρίου o κ. Νικόλαος Καραμούζης εντάσσεται στον όμιλο ως σύμβουλος διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ομίλου Πειραιώς. Αντικείμενο του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank θα είναι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου μετασχηματισμού της Γενικής Τράπεζας σε ανεξάρτητο επενδυτικό και αναπτυξιακό Οργανισμό».
Ο κ. Καραμούζης αναλαμβάνει πρακτικά το project Γενική με προίκα αφενός τη μεγάλη πείρα του στο corporate αλλά και στο private banking, και αφετέρου τις υψηλές επαφές με ξένες επενδυτικές τράπεζες και hedge funds που παρακολουθούν στενά την ελληνική Αγορά.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνταχθεί το business plan για τη νέα Γενική Τράπεζα, αλλά και να ενταθούν οι επαφές με ξένους επενδυτές ώστε να υπάρξει αναγκαία προετοιμασία για την αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές και το ύψος της ενδέχεται να φθάσει ως και τα 500 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την υφιστάμενη καθαρή θέση της Γενικής. Το ποσοστό της Πειραιώς θα μειωθεί κάτω του 33%, με ανοικτό το ενδεχόμενο (ανάλογα με τους όρους της ΑΜΚ και το ενδιαφέρον) να πέσει και κάτω του 20%.
Στόχος, άλλωστε, όπως αφήνει να εννοηθεί και η ανακοίνωση είναι η Γενική να μετατραπεί σε ανεξάρτητη από την Πειραιώς επενδυτική τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενοποιείται από την Πειραιώς και επομένως δεν θα εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει η μητρική ως τράπεζα που έχει δεχθεί κρατική βοήθεια.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση, εξετάζεται να δοθεί δικαίωμα προτίμησης σε όσους ιδιώτες συμμετείχαν στην πρόσφατη ΑΜΚ της Πειραιώς.
Το ενδιαφέρον από hedge funds και άλλους ξένους
Ήδη, με βάση πηγές, hedge funds όπως το Baupost, το Third Point και το York Capital που συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα της νέας Γενικής, ενώ με την έλευση Καραμούζη εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων ξένων.
Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, με ενέργειες του κ. Καραμούζη υπήρξαν δύο εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη Eurobank, η μία από τη Fairfax Holdings και η άλλη από σχήμα με τη συμμετοχή των Rothschild, Eaglevale Partners και του J. Rothschild.
Ο σχεδιασμός για τη νέα Γενική Τράπεζα προβλέπει την επικέντρωση στον τομέα των αναδιαρθρώσεων (δανείων ή επιχειρήσεων) και στη διαχείριση περιουσίας. Στον τομέα των αναδιαρθρώσεων η νέα Γενική θα εστιάζει στην εξυγίανση επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας, μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ή με ανάληψη της εύρεσης του εγχειρήματος χρηματοδότησης από την Ελλάδα ή κυρίως το εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, θα προσφέρει υπηρεσίες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας. Θα επικεντρώνεται δηλαδή στους τομείς του corporate και του private banking.
Τι θα γίνει με τα δάνεια και τις προβλέψεις της Γενικής
Δεν έχει διευκρινισθεί αν η τράπεζα θα διατηρήσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ή αν θα υπάρξουν μεταφορές δανειακών συμβάσεων (σ.σ.: με τη σύμφωνη γνώμη των δανειοληπτών) στην Πειραιώς πριν από την αύξηση κεφαλαίου.
Στις 31/3 η Γενική διέθετε χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως το 1,4 δισ. ευρώ αντικρίζεται με προβλέψεις. Δηλαδή, περίπου το 43% του μικτού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων καλύπτεται από προβλέψεις. Στις 31/3 η καθαρή θέση της Γενικής διαμορφωνόταν σε 325 εκατ. ευρώ, ενώ στο α΄ τρίμηνο εμφάνισε προ προβλέψεων ζημίες 13 εκατ. ευρώ.