Το στοίχημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα
Ένας γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος είναι αυτός της ενέργειας κάτι το οποίο οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά και σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι τρεις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων –η Πειραιώς, η UBB συμφερόντων ΕΤΕ και η Postbank- υπέγραψαν συμφωνία ύψους 64 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Οι τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία και το πρόγραμμα αφορά στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη (EBRD), στο πλαίσιο του μηχανισμού Bulgarian Energy Efficiency for Competitive Industry Finance Facility (BEECIFF).
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, το BEECIFF υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη της Ανταγωνιστικότητας της βουλγαρικής Οικονομίας 2007-2013» και, ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανοιχτής για υποβολής αιτήσεων πρόσκλησης (μόνη ακόμη ανοιχτή διαδικασία του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα» ενόψει ολοκλήρωσης του προγράμματος για την τρέχουσα περίοδο).
Το πρόγραμμα Improving energy efficiency in Bulgaria SMEs προχωρά και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Χρηματοδοτεί επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών:
α) μέσω απευθείας ενισχύσεων συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (προερχόμενων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία και το βουλγαρικό κρατικό προϋπολογισμό) που θα ανέρχονται στο 30-50% της επένδυσης (και θα καταβάλλονται με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου),
β) Μέσω χαμηλότοκων δανειακών ενισχύσεων, τις οποίες θα παρέχουν εμπορικές τράπεζες εκμεταλλευόμενες χρηματοδότηση (Bulgarian Energy Efficiency for Competitive Industry Finance Facility, BEECIFF) συνολικού ύψους 150 εκατ., που θα τους χορηγήσει η EBRD.
Η Πειραιώς και η UBB θα συμμετάσχουν επιπρόσθετα και στο πρόγραμμα της EBRD REECL.
Τέσσερις ακόμη εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά (CIBank, DSK Bank, ProCredit Bank, Raiffeisenbank Bulgaria), λειτουργούν ως χρηματοδοτικοί ενδιάμεσοι στο πλαίσιο του προγράμματος, χορηγώντας δάνεια σε ιδιώτες ιδιοκτήτες και ενώσεις ιδιοκτητών με σκοπό τη χρηματοδότηση επιλέξιμων σχεδίων ενεργειακής αποδοτικότητας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου χορηγείται επιπλέον απευθείας ενίσχυση, που καλύπτει έως το 35% του συνολικού κόστους της επένδυσης.