Ακυρώνεται το κυβερνητικό σχέδιο για τις τράπεζες, τουλάχιστον αυτό που είχε διαρρεύσει και προέβλεπε συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Υπό μία έννοια, σύμφωνα με το Μνημόνιο, προβλέπεται ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών θα ξελασπώσει την ΑΤΕ, μέσα από μία διαδικασία ενδεχόμενης συγχώνευσης. Η προτεραιότητά μας για την ΑΤΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να μετατραπεί σε ένα πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο και επαρκώς κεφαλοποιημένο ίδρυμα με μειωμένη δανειοδότηση προς τους δημόσιους φορείς και ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση. Παράλληλα, η διοίκηση θα ανακοινώσει δημόσια προσφορά τίτλων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με τη γνώμη της εποπτεύουσας αρχής και τους κανονισμούς της κεφαλαιαγοράς, θα πραγματοποιηθεί μία εκ νέου αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011. Αυτή θα βασίζεται σε μία επιπρόσθετη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας από ελεγκτική εταιρεία. Η επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα λάβει χώρα αμέσως μετά.
Εάν καταστεί αναγκαίο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα ενδυναμωθεί έτσι, ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια χωρίς να αυξηθεί η ανάγκη για περαιτέρω επανακεφαλαιοποίηση. Η κυβέρνηση, λέει το Μνημόνιο, σκοπεύει να διατηρήσει αυτή την αύξηση κεφαλαίου δημοσιονομικά ουδέτερη, ενδεχομένως αντλώντας πόρους από τα πλεονάσματα των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Προβλέπεται ακόμα διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες. Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αττικής, το Μνημόνιο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης της άμεσης συμμετοχής της στο πρώτο και της έμμεσης στην Τράεπζα Αττικής. Αυτές οι συμμετοχές θα μπορούσαν να πουληθούν (δεν αναφέρει πουθενά για συγχώνευση με την ΑΤΕ), όταν η κυβέρνηση αξιολογήσει τις συνθήκες ως κατάλληλες, λαμβάνοντας επίσης υπόψη της τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας στην επιλογή μελλοντικών αγοραστών.