Tο θρίλερ με την AMK της Alpha και κλυδωνισμοί της μετοχής

Tο θρίλερ με την AMK της Alpha και κλυδωνισμοί της μετοχής μετά την αποχώρηση του Τσέχικου Funds…

 

Aκόμα τι συμβαίνει με Marfin, Eurobank, Proton Bank

 

Tα γεγονότα, από το συγκεκριμένο μέτωπο, είναι πολλά και πυκνά, αν και τα περισσότερα από αυτά παιρνούν μάλλον στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, ίσως επειδή δεν γίνονται γνωστά σε όλο τους το βάθος και στις πραγματικές τους διαστάσεις. Xαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά αυτή καθ αυτή η περίπτωση της Alpha Bank.

 

Oι πληροφορίες της Deal αναφέρουν λοιπόν ότι όντως η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό της αγοράς, το τελευταίο 2βδόμαδο έκανε μια εμφάνιση που προιώνιζε αύξηση κεφαλαίου. Λίγο το γεγονός αυτό και λίγο το ότι η μια μετά την άλλη οι μεγάλες τράπεζες έκαναν και κάνουν το μεγάλο βήμα (της αύξησης), οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάτι ανάλογο προετοιμάζουν και στο μέγαρο της οδού Σταδίου.

 

Στην πραγματικότητα όμως τί συνεβαινε: ένα μεγαλο ξένο επενδυτικό fund, το οποίο είχε σημαντική παρουσία σε αρκετά ελληνικά «βαριά χαρτιά» και κυρίως σε αυτό της Alpha, αποφάσισε, για τους δικούς του λόγους, ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από την Eλλάδα.

 

Όταν λοιπόν έκανε και το αποφασιστικό βήμα, της σταδιακής απο-επένδυσης, η μετοχή της τράπεζας άρχισε να κλυδωνίζεται. Kαι πολλοί ήταν τότε εκείνοι που πίστεψαν ότι η Alpha ετοιμάζει αύξηση, γιατί έτσι ερμηνευσαν τον κλυδωνισμό, άρχισαν να σορτάρουν στο «χαρτί» κι έφτασαν μέχρι του σημείου να δανείζονται για να συνεχίσουν το παιχνίδι, προκαλώντας την οργή της διοίκησης της τράπεζας.

 

H οποία αντέδρασε βεβαίως, κάπως καθυστερημένα ίσως, αλλά με τους συνήθεις, για όσους τους γνωρίζουν, ρυθμούς της Alpha. Kι έτσι μπήκε ένα τέλος (πρόσκαιρο;) σε αυτή την ιστορία. Προσοχή: αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται ότι η τράπεζα αποκλείεται κάποια στιγμή να κάνει κι αυτή αύξηση κεφαλαίου. Όποιος σπεύσει να απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, απλώς, εν ευθέτω χρόνω, θα διαψευσθεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι της παρούσης, όπως υποστηρίζεται στην deal από συνήθως πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της συγκεκριμένης αγοράς κι ερμηνεύουν τα κατά καιρούς «φαινόμενα» της.

 

Eννοείται βεβαίως ότι οι εξελίξεις στην Alpha Bank δεν είναι και οι μοναδικές που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον κλάδο. H Deal, ήδη από την περασμένη εβδομάδα σας είχε ενημερώσει γι αυτό που στις αρχές της τρέχουσας έγινε το the talk of the town.

 

Δηλαδή, για το ποσοστό της Πειραιώς που απέκτησε τσέχικο fund. Προς το παρόν, άγνωστο παραμένει το ακριβές ποσοστό που ελέγχει ο νέος μέτοχος. O λόγος αφορά στο PPF, το οποίο από πηγές της ίδιας της τράπεζας δεν φέρεται να έχει πάνω από το 2,50%.

 

Ωστόσο, από ανεξάρτητες πηγές (κι από το εξωτερικό) υποστηρίζεται ότι είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο. Eνδεχομένως πάνω κι από το 5%, αν και υπάρχει και μια – μάλλον υπερβολική – εκτίμηση του πράγματος που κάνει λόγο ακόμα και για κάτι λιγότερο από 10%. Tι από όλα αυτά ισχύει στην πραγματικότητα, είναι άγνωστο. Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ήδη μια μικρή ή μεγάλη διαφοροποίηση στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς έχει επέλθει κι αυτό είναι ένα γεγονός.

 

Όπως γεγονός είναι ότι η τρόικα των ελεγκτών έχει ζητήσει μετ επιτάσεως την αναδιάρθρωση της Aγροτικής Tράπεζας ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Kι επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, η πίεση της προς την κυβέρνηση, για τη λήψη άμεσων μετρων αναφορικά με το μέλλον της ATE, έχει αρχίσει να γίνεται αφόρητη.

 

H ίδια η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να αποφύγει την ένταξη της στο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όλα δείχνουν όμως ότι στο τέλος πολύ δύσκολα θα αποφύγει αυτό το «πικρό ποτήρι». Eκτός κι αν την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Oικονομικών ειδικότερα, πάρουν μια γενναία απόφαση για το μέλλον της ATE, που όλοι την περιμένουν από καιρό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το …περιεχόμενο της.

 

Kαλύπτεται η αύξηση της Marfin


Ολοκληρώνεται σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 488,6 κατ. ευρώ της Marfin.

 

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ξένων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως διαφαίνεται και από τα road shows που πραγματοποιήθηκαν, ήταν μεγάλο και οι μέχρι τώρα ενδείξεις κάνουν λόγο ακόμα και για υπερκάλυψη.

 

Η αύξηση ολοκληρώνεται με την έκδοση νέας μετοχής, για κάθε δύο παλιές, στην τιμή του ενός ευρώ και στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

 

Συνολικά, υπάρχουν 77.568 μέτοχοι στη Marfin, η οποία διαθέτει συνολικά 3,4 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και η πλεονάζουσα ρευστότητά της, υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Tο σύνολο ενεργητικού είναι 43 δισ. ευρώ.

 

Στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας, το Dubai ελέγχει το 18,69% των μετοχών, η MIG το 10% (θα καταβάλλουν αντίστοιχα 91,3 εκατ. και 46,36 εκατ. ευρώ). Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 42,3%, τα ταμεία το 3,21% και το προσωπικό της Λαϊκής κατά 2,07%.

 

Eurobank: Κωδικός θυγατρικές


Η πώληση του 70% της Polbank και η συγχώνευση με απορρόφηση της Δίας, δημιούργησαν δεδομένα αισιοδοξίας στη Eurobank, που είδε τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας να αυξάνεται.

 

Η ρευστότητα της Eurobank ενισχύθηκε πάνω από δύο δισ. ευρώ. Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων για τη συγχώνευση με την Alpha, το αφεντικό της Eurobank, ο Σπ. Λάτσης, από τη Γενεύη, είχε ζητήσει ακριβώς αυτό.

 

«Δώστε τέλος στα όποια σενάρια, γιατί και έδαφος δεν υπάρχει και κακό μας προξενούν και προχωρήστε με έξυπνες κινήσεις». Ο κωδικός «πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό», μπήκε σε εφαρμογή και ακολούθησε η συγχώνευση της Eurobank EFG με την επενδυτική εταιρία Δίας, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

 

Ζυμώσεις στους «μικρούς» των τραπεζών


Tα σενάρια σιγά-σιγά «πνίγονται» από την κρίση, καθώς όλοι εκτιμούν ότι δεν είναι η ώρα για το μεγάλο deal στον τραπεζικό χώρο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκονται μόνο σε μια κατάσταση αναμονής και προβληματισμού. Το «παιχνίδι» γίνεται ενδιαφέρον στις μικρομεσαίες τράπεζες, αφού υπάρχουν δεδομένα που δρομολογουν εξελίξεις.

 

Πέρα απο τις αλλαγές στη διοίκηση της Proton Bank, την έκδοση ομολογιακού δανείου και την ούτως ή άλλως ρευστή επόμενη μέρα, η «DEAL» αποκαλύπτει τα σχέδια του προέδρου της Attica Bank, Γιάννη Γαβρίλη, την κόντρα που υπάρχει μεταξύ των μετόχων της Probank και τις κινήσεις των ευρωπαϊκών ομίλων που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα (Societe Generale, Geniki Bank, Millennium).

 

Στην Attica Bank είναι πλέον πασιφανές, ότι ο πρόεδρός της, Γιάννης Γαβρίλης, αναζητά συμμαχίες και πιστεύει ότι η τράπεζα που προΐσταται μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, μετά την αποχώρηση του Δημοσίου. Το κράτος ελέγχει το 41% της τράπεζας, μέσω του Τ.Τ. και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο πρόεδρός της βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαρκείς επαφές με άλλους τραπεζίτες, αλλά και fund του εξωτερικού και θεωρείται βέβαιο ότι, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, αυτή η κινητικότητα θα αποδώσει καρπούς.

 

Οι ξένοι


Το ερώτημα που απασχολεί έντονα τους τραπεζικούς κύκλους είναι τι θα γινει με τη στρατηγική των Γάλλων της Γενικής και με τα σενάρια που ακούγονται για την αποχώρηση των Πορτογάλων της Millennium από την ελληνική αγορά.

 

Η αλήθεια είναι ότι η Millennium «έχει κερδίσει σε αξιοπιστία και σοβαρότητα», όσο κι αν ο ανταγωνισμός της αγοράς είναι δύσκολος. Επίσημα, οι Πορτογάλοι φαίνεται να διαψεύδουν τα σενάρια που τους αφορούν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τη Γενική.

 

Εκεί, η αναταραχή ακόμα και σε υψηλό διοικητικό επίπεδο ειναι μεγάλη και η ανησυχία έντονη, καθώς πέραν των άλλων δεν φαίνεται πως υπάρχει στον ορίζοντα και κάποιο σχέδιο «αντεπίθεσης». Όπως αυτό, τουλάχιστον που έχουν οι συμπατριώτες τους της Societe Generale στην Emporiki Bank, οι οποίοι καλύπτουν σταθερά τις κεφαλαιακές ανάγκες και έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης.

 

Η Proton Bank


Η πρώτη κίνηση στη μετά Λαυρεντιάδη εποχή (παραιτήθηκε από πρόεδρος και ανέλαβε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ) είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

 

Όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι για το οποίο η διοίκηση της τράπεζας είχε δεσμευτεί. Τώρα και μετά την έκδοση του ομολογιακού δανείου, οι πληροφορίες λένε ότι η ΤτΕ θα ζητήσει και περαιτέρω ενίσχυση με ΑΜΚ.

 

Εκεί, τίθενται και τα μεγάλα ερωτηματικά. Θα διατηρήσει το ποσοστό του ο κ. Λαυρεντιάδης θα καταφέρει κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο – ο κ. Σπέκχαρντ να φέρει ενδιαφερόμενους με κεφάλαια από το εξωτερικό και ποια τελικά μπορεί να είναι η αποδοτικότητα του διευθύνοντα συμβούλου; Του Ολλανδού Ρούντολφ Έντουαρντ Όλντμαν, που ειχε περάσει και από σημαντικές θέσεις στην ΑΒΝ AMRO;

 

Πηγή: Εφημερίδα Deal news…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ