Eπαφές για Πανγαία, Εθν. Ασφαλιστική, Asset Mgt – Πωλητήρια με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ
«Χορός» μνηστήρων γύρω από την… προίκα της Εθνικής Τράπεζας. Η διοίκηση Τουρκολιά σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την συνολική κεφαλαιακή διάρθρωση της ΕΤΕ με 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, ώστε ο pro forma δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων να ξεπεράσει το 10% (ήταν 9,2% στο πρώτο εξάμηνο) και η τράπεζα να διατηρήσει τον καίριο ρόλο της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προχωρά στην αξιοποίηση ισχυρών περιουσιακών της στοιχείων.
Το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Πανγαία, τα χαρτοφυλάκια της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ, βγαίνουν στο… σφυρί με αποτέλεσμα να έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον τριών ισχυρών επενδυτών.
Το «δυνατό χαρτί» στα χέρια της ΕΤΕ είναι η Πανγαία, η οποία διαθέτει συνολικό ενεργητικό 1 δισ. ευρώ γι’ αυτό και η διοίκηση της τράπεζας έχει δώσει προτεραιότητα στην πώληση του 51% και τη μετέπειτα εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης ακινήτων στην χώρα με το αμερικανο- ισραηλινό fund INVEL, με το οποίο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Μια συμφωνία που όταν πέσουν οι τελικές υπογραφές αναμένεται να ενισχύσει τα ταμεία της ΕΤΕ με 500 εκατ. ευρώ.
H Eθνική επίσημα παραδέχεται τις συζητήσεις, αλλά τονίζει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς πρέπει να ληφθούν οι εγκρίσεις από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της τράπεζας και τους αρμόδιους φορείς. Το fund INVEL, το οποίο ανήκει στον όμιλο «Beny Steinmetz Group» του 6ου πλουσιότερου ανθρώπου του Ισραήλ και 137ο στις λίστες του Bloomberg με περιουσία 4,1 δισ. δολ., δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στοχεύοντας σε επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολ. Με έδρα το Λονδίνο και έχοντας στο «τιμόνι» του τον 46χρονο Έλληνα Κρις Παπαχριστοφόρου, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, έχει «χτίσει» ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών με διεθνή funds που δραστηριοποιούνται στο real estate και επενδύει σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που πωλούν κυβερνήσεις καιεταιρίες.
Το private equity fund, με «επίκεντρό» του τα ευρωπαϊκά προϊόντα, αποτελεί ένα από τα πρόσφατα επιχειρηματικά πεδία δράσης του Steinmetz, ο οποίος έχει δραστηριότητα στις εξορύξεις διαμαντιών, τις μηχανολογικές εφαρμογές και το real estate γενικότερα. Στην Ελλάδα δε, φαίνεται πως ψάχνει ευκαιρίες και στο κομμάτι της πολυτελούς τουριστικής κατοικίας.
Τα άλλα «φιλέτα»
Κεφαλαιακά οφέλη της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ προσδοκά η Εθνική Τράπεζα και από τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής στον όμιλο Arch Reinsurance Group.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς ομίλους με έδρα το Δουβλίνο, ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο, διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε Αμερική και Ευρώπη και ο οποίος παράγει κέρδη ακόμη και εν μέσω κρίσης. Στην θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο David McElroy, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο των ασφαλειών και θεωρείται πρωτεργάτης πολλών νέων ασφαλιστικών προϊόντων.
Παράλληλα, σε συζητήσεις φέρεται να βρίσκεται η Εθνική και για ένα ακόμη «φιλέτο» της, την Εθνική Asset Management. Ενδιαφέρον έχει επιδείξει για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της διαχείρισης κεφαλαίων, η Calamos Investments του Ελληνοαμερικανού ομογενούς «γκουρού» των επενδύσεων, Τζον Κάλαμος.
Ωστόσο, οι συζητήσεις σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να χωλαίνουν, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το τίμημα. Ο Τζον Κάλαμος, του οποίου το όνομα βρέθηκε στο προσκήνιο και πάλι πριν από λίγο καιρό, όταν αποχώρησε από επενδυτικό project στο οποίο η συμμετοχή του θεωρείτο σίγουρη, είναι σκληρός διαπραγματευτής και αυτό το γνωρίζει καλά η διοίκηση Τουρκολιά.
Ο 72χρονος βετεράνος του Βιετνάμ και βραβευμένος από την Ernst&Young, με περιουσία 1 δισ. δολ., μέσω της Calamos Investments διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δις. κεφαλαίων και θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα επενδυτικών στρατηγικών και τεχνικών διαχείρισης κινδύνων.
Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης», με το επενδυτικό ενδιαφέρον επίσης να είναι ζωηρό από Έλληνες και ξένους.
Ζωηρό ενδιαφέρον και για την Finansbank
Τα «βλέμματα» πολλών ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι στραμμένα και στην Finansbank. Ο σχεδιασμός της Εθνικής περιλαμβάνει την πώληση μειοψηφικού πακέτου της τάξεως του 40% και όχι του «πλειοψηφικού πακέτου» της τουρκικής θυγατρικής, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό και η ελληνική πλευρά θέλει να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της στην γείτονα.
Ζωηρό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον μεγάλου τουρκικού ομίλου, ο οποίος παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις γύρω από την Finansbank, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να παραμένουν «ζεστές» και η ολλανδική HSBC, αλλά και η γερμανική Deutsche Bank. Ερωτηματικό παρόλ’ αυτά παραμένει αν θα εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον η Qatar National Bank, η οποία ελέγχεται από το κρατικό fund του Κατάρ. Και αυτό επειδή οι Καταριανοί από την πρώτη φορά που προσέγγισαν την Εθνική για την Finansbank ήθελαν την πλειοψηφία των μετοχών της. Άρα, μάλλον θεωρείται δύσκολο να επανέλθουν για ένα μειοψηφικό ποσοστό.