Η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι ξεπούλημα. Ξεπούλημα είναι η μη εκμετάλλευση των περιουσιακών μας στοιχείων, με αποτέλεσμα την πληρωμή εξαιρετικά υψηλών τόκων στους ξένους δανειστές και τον διασυρμό της χώρας σε όλο τον κόσμο.
Ξεπούλημα είναι αν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία καταστούν εύκολη λεία στους ξένους δανειστές μας, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
«Οι δανειστές μας δεν ανησυχούν από την χρεοκοπία της χώρας επειδή ακριβώς υπάρχει η ανωτέρω περιουσία της. Ξέρουν ότι ακόμη και με χρεοκοπία της Ελλάδος δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αντίθετα, εκείνοι που θα χάσουν θα είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι που θα βρεθούν χωρίς εργασία και χωρίς προστασία», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας.
Η συζήτηση για τα 50 δις. ευρώ έσοδα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέχρι το 2015 είναι ανεδαφική, χωρίς να έχουν προσδιορισθεί τα συγκεκριμένα έργα και να έχει εκτιμηθεί η αξία τους, επισημαίνει η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Alpha Bank.
«Ανεξαρτήτως του ύψους των αναμενόμενων εσόδων, μία τέτοια πολιτική συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και θα πρέπει να εξειδικευθεί και υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Δεν λύνει, όμως, το πρόβλημα. Η προσαρμογή για την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα συνεχίσει να απαιτεί λιτότητα.
Μπορεί, όμως, να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις και, έτσι να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αυτή, με την σειρά της θα συμβάλλει στην δημοσιονομική προσαρμογή πολύ περισσότερο από ότι η εξοικονόμηση τόκων δημοσίου χρέους που θα προέκυπτε από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.
Το πόσο γρήγορα, πάντως, μπορεί να υλοποιηθεί μία τέτοια πολιτική είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι να αρχίσει να υλοποιείται.
Το κόστος της μη υλοποίησης είναι η χώρα μας να μην μπορεί να δανεισθεί πλέον παρά με επιτόκιο άνω του 11% ενώ ταυτόχρονα έχει τεράστια απώλεια εσόδων που μπορεί να ανέρχεται κατά μέσο όρο μέχρι και σε 4 δισ. ευρώ ετησίως από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται στην μελέτη της τράπεζας.