Ασύμφορους χαρακτηρίζει τους όρους της πρότασης της φιλικής συγχώνευσης που δέχθηκε η Alpha Bank από την Εθνική Τράπεζα, ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος σε σημερινή επιστολή που απέστειλε προς το προσωπικό του ομίλου της Τράπεζας. Τρεις ημέρες μετά την απόφαση του ΔΣ της Alpha Bank να απορρίψει την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Κωστόπουλος, επανέρχεται στο ζήτημα, κλείνοντας την σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
“Η Τράπεζα, την 18 Ιανουαρίου 2011 έλαβε πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η Διοίκηση, ως όφειλε, εξέτασε ενδελεχώς την εν λόγω πρόταση και την 18 Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του ΔΣ, την απέρριψε. Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι”, αναφέρει ο Γιάννης Κωστόπουλος, στο προσωπικό του Ομίλου.
“Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία ΜΑΖΙ”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Alpha Bank, προς το προσωπικού του Ομίλου της Τράπεζας.
Ο κ. Κωστόπουλος στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι “Η Alpha Bank, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός Όμιλος με θετικές προοπτικές. Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη. Οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των Μετόχων, η προτίμηση των Πελατών και η εργατικότητα του Προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες”.
Εθνική Τράπεζα: Η νέα τράπεζα δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στους μετόχους και των δύο τραπεζών και στην οικονομία
Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης σε τηλεδιάσκεψη με θεσμικούς επενδυτές εξέφρασε την έκπληξη του για την αρνητική απάντηση της Alpha Bank, καθώς όπως επισήμανε οι συζητήσεις ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξει επιτυχή κατάληξη.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις θετικές πτυχές της φιλικής συγχώνευσης, που όπως τόνισε θα είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μετόχους των δύο τραπεζών αλλά και για την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση προς τους θεσμικούς αναλυτές, η νέα τράπεζα θα είχε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι συστημικών κινδύνων και δυσμενών εξελίξεων στις κεφαλαιαγορές. Η νέα τράπεζα θα είχε δείκτη κυριών βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1) 10,7% περιορίζοντας τις επιπτώσεις της μετάβασης στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο (Basel III). Επίσης, όπως επισημαίνεται στην παρουσίαση με κεφαλαιοποίηση ύψους 9,7 δισ. ευρώ, πριν την αναμενόμενη αντανάκλαση της αξίας των συνεργειών στην αξία του νέου σχήματος, η ενιαία τράπεζα θα κατατάσσεται μεταξύ των 30 μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέγεθος δημιουργεί στρατηγικά πλεονεκτήματα και ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αναφέρει η Εθνική, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό ευρύτερα και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της από την κρίση.
Επίσης, η νέα μετοχική σύνθεση της τράπεζας θα χαρακτηριζόταν από ισορροπημένη κατανομή μεταξύ θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Η άμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου θα μειωθεί στο 0,9% και μαζί με τους ευρύτερους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στο 12%.
Μ. Σάλλας: Προς όφελος του τραπεζικού συστήματος η συγχώνευση
Εξάλλου σε σημερινές του δηλώσεις στο Ροιτερ ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, επισήμανε ότι μία συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού κλάδου και θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα.