Το hedge fund Quantum Endowment θεωρείται το πιο πετυχημένο παγκόσμια με κέρδη 5,5 δισ. δολάρια το 2013
Η επενδυτική ευφυΐα του George Soros επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά, καθώς το hedge fund του, το Quantum Endowment, χαρακτηρίστηκε ως το πιο επιτυχημένο του κόσμου, έπειτα από τα κέρδη των 5,5 δισ. δολαρίων που έβγαλε το 2013. Από την ίδρυσή του, το fund έχει επιτύχει συνολικά κέρδη 39,6 δισ. δολαρίων.
Ο Soros είναι γνωστός στις αγορές κυρίως για το στοίχημά του σε βάρος της στερλίνας, το 1992, από το οποίο το Quantum έβγαλε 1 δισ. δολάρια. Το συγκεκριμένο trade διατήρησε τον τίτλο του πιο κερδοφόρου για πολλά χρόνια. Ο ίδιος ο Soros αποχώρησε από τη διαχείριση του fund το 2011. Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις του Quantum παραμένουν εξαιρετικές, καθώς η διαχείρισή του έχει πια περάσει στον επικεφαλής επενδύσεων Scott Bessent. Βέβαια, ο Soros δεν είναι άσχετος με αυτή την επιτυχία, αφού όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, εξακολουθεί να έχει τη γενική εποπτεία των επενδύσεων του fund.
Η επιτυχία του Quantum αποδίδεται από τους ειδικούς στην «κουλτούρα παραγωγής πλούτου» που είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του καθώς και στους ταλαντούχους διαχειριστές του, που δρουν υπό την εποπτεία ή την επιρροή του διάσημου ιδρυτή.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της LCH Investments, που κατάρτισε τη λίστα των top 20 διαχειριστών hedge funds με βάση τα καθαρά κέρδη τους για το 2013, το Quantum ξεπέρασε τον Ray Dalio της Bridgewater Pure Alpha σε επιδόσεις.
Συνολικά, οι διαχειριστές των hedge fund έβγαλαν 192 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη το 2013, με το top 20 να κερδίζει 55,4 δισ. δολάρια (μετά την αφαίρεση των προμηθειών), για λογαριασμό των πελατών του, πέρυσι. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, και συγκεκριμένα το 70%, προήλθαν από τις επενδύσεις σε μετοχές.
Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας, ο John Paulson, που τα τελευταία χρόνια είναι πιο γνωστός για τα μεγάλα στοιχήματά του στο χρυσό (από τα οποία έχασε πολλά), ο οποίος υποχώρησε από το Νο3 στο Νο4, καθώς μέσα στο 2013 εμφάνισε κέρδη 2,6 δισ. δολαρίων.
Ο David Tepper του fund Appaloosa βρέθηκε στην πέμπτη θέση, με κέρδη 4,2 δισ. δολαρίων. Ο διαχειριστής, που ξεκίνησε την καριέρα του από το trading distressed εταιριών και ομολόγων αναδυόμενων χωρών, δήλωνε πέρυσι «ταύρος» στις αγορές για φέτος. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, έλεγε στην τηλεόραση του Bloomberg πως «το κλειδί για φέτος είναι οι long θέσεις στις μετοχές», εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μία έκρηξη μεγαλείου.
Ο Tepper έγινε διάσημος το 2009, όταν άρχισε να αγοράζει επιθετικά μετοχές αμερικανικών τραπεζών, όπως είναι η Bank of America, την ώρα που αυτές πάσχιζαν να ανακάμψουν από τη χρηματοοικονομική κρίση.
Πόνταρε στην εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία και ο χρηματοοικονομικός της κλάδος δεν θα κατέρρεαν. Και δικαιώθηκε, με το συγκεκριμένο trade να θεωρείται σήμερα θρυλικό.