Ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων της Δύσης προς την Ρωσία, αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, σηκώνει ο κολοσσός Gazprom, ο οποίος εξετάζει αλλαγές στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί στην Ευρώπη για να την τροφοδοτεί με φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη πηγή που πρόσκειται στην Gazprom, η κορυφαία ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ενδεχομένως και να είναι πρόθυμη να αλλάξει τις απαιτήσεις της, στο πλαίσιο των οποίων αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν για το αέριο είτε πάρουν την συμφωνημένη ποσότητα αερίου, είτε όχι.
Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα πάντως με το Reuters, από τότε που ανέλαβε την εξουσία της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Gazprom χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας ως μέσο άσκησης πίεσης στις ξένες δυνάμεις. Οι διαμάχες για την τιμολόγηση με την Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε «πολέμους αερίου», όταν η Ρωσία «έκλεισε την κάνουλα».
Αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι πιθανό να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις κατά της Gazprom. «Η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ποσότητες LNG που καταναλώνει η αγορά Ασίας-Ειρηνικού, σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει μεγάλο περιθώριο ευελιξίας σε ότι αφορά την μείωση των αγορών αερίου από τη Ρωσία, κάτι που υποδηλώνει ότι η Gazprom πιθανότατα δεν θα είναι ευάλωτη στις πιθανές οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ», ανέφερε σε σημείωμά της η Alfa bank.
Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο, και έχει ήδη συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές για βασικούς Eυρωπαίους πελάτες της, όπως για παράδειγμα η γερμανική E.ON. , προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της.