Αυξήθηκαν κατά 8% οι πωλήσεις έργων το 2013
Τα προ της κρίσης υψηλά προσέγγισαν το 2013 οι πωλήσεις της παγκόσμιας αγοράς της τέχνης, λαμβάνοντας ώθηση από τις τιμές – ρεκόρ για τους μεταπολεμικούς καλλιτέχνες και ένα άλμα στις αμερικανικές δημοπρασίες.
Οι πωλήσεις έργων τέχνης και αντικών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8%, στα 47,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Arts Economics. Ουσιαστικά, η αγορά βρέθηκε μια ανάσα από το ρεκόρ των 48 δισ. ευρώ που είχε επιτύχει το 2007.
Η αξία των έργων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης που πουλήθηκαν αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2012, φτάνοντας στο ρεκόρ των 4,9 δισ. ευρώ, καθώς καλλιτέχνες όπως οι Francis Bacon, Roy Lichtenstein και Andy Warhol πέτυχαν νέα υψηλά.
Με αύξηση στις πωλήσεις κατά 25%, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη θέση τους ως της πρώτης αγοράς τέχνης στον κόσμο, πραγματοποιώντας το 38% των διεθνών πωλήσεων. «Τα περισσότερα ακριβά έργα μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης πωλούνται στη Νέα Υόρκη, τόσο σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες όσο και τις πωλήσεις μέσω εμπόρων», εξηγεί η Clare McAndrew, υπεύθυνη για την έκθεση των ετήσιων πωλήσεων της αγοράς τέχνης. «Και δεν πρόκειται μόνο για Αμερικανούς αγοραστές. Άνθρωποι από τη Λ. Αμερική και την Ασία ψωνίζουν στη Νέα Υόρκη».
Η Κίνα αποτελεί το 24% της παγκόσμιας αγοράς τέχνης (πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2012) και η Βρετανία την τρίτη, με ποσοστό 20%.
Το τελευταίο ράλι των τιμών αποτελεί μια ανάκαμψη από το 2009, όταν οι παγκόσμιες πωλήσεις της τέχνης είχαν συρρικνωθεί στα 28,3 δισ. ευρώ.
Με τις τιμές των επενδύσεων να αυξάνονται έκτοτε παγκοσμίως, ένας διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων στρέφεται στην αγορά της τέχνης.
Ο πλανήτης είχε πέρυσι 32 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, με το 42% εξ αυτών να έχουν τις ΗΠΑ για βάση τους. Τουλάχιστον 600.000 από τους εκατομμυριούχους του κόσμου είναι μεσαίοι έως ισχυροί συλλέκτες τέχνης.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η αγορά της τέχνης αναπτύσσεται γοργά στο ίντερνετ, όπου το 2013 πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η on line αγορά της τέχνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς τουλάχιστον 25% το χρόνο, αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ έως το 2020.