Τα «χρυσά αλεξίπτωτα» του Rob Marcus της Time Warner που αποχωρεί από την εταιρία μετά το deal με την Comcast
Πέρυσι την Άνοιξη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg συγκέντρωσε κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τις αμοιβές των αφεντικών όλων των εισηγμένων της Wall Street. Τότε, είχε διαπιστώσει ότι μόνο δύο CEOs έβγαζαν πάνω από 80 εκατ. δολάρια το χρόνο, για να διοικήσουν τις εταιρίες τους.
Επρόκειτο για τον David Simon της Simon Property Group που κέρδισε 137 εκατ. δολάρια και τον Larry Ellison της Oracle, στα 96 εκατ. δολάρια.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, έκπληκτη η Wall Street έμαθε ότι το να… μην διοικεί μια εταιρία είναι η καλύτερη δουλειά που μπορεί να κάνει ένας CEO. Και σίγουρα η πιο επικερδής. Αυτό ακριβώς κάνει ο Rob Marcus, της Time Warner. Μέσα σε τυπικές γνωστοποιήσεις της εταιρείας προς τις χρηματιστηριακές αρχές βρισκόταν το «μυστικό» του τεράστιου «χρυσού αλεξίπτωτου» που παίρνει αυτός ο μάνατζερ, απλά για να… φύγει από την εταιρία του. Παρότι έμεινε με το ζόρι τρεις μήνες στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Time Warner, εντούτοις θα λάβει αμοιβή 80 εκατ. δολαρίων και θα αποχωρήσει, καθώς ολοκληρώνεται το deal της συγχώνευσης της εταιρίας με την Comcast.
Αυτά τα λεγόμενα «χρυσά αλεξίπτωτα», δηλαδή οι τεράστιες αμοιβές που παίρνουν τα μεγαλοστελέχη για να αποχωρήσουν από τις εταιρίες του, αποτελούν κάτι συνηθισμένο στη Wall Street, και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων συγχωνεύσεων. Όμως, ακόμα και εάν συγκριθεί με άλλα αντίστοιχα πακέτα του παρελθόντος, αυτό του Marcus είναι σαφώς μεγαλύτερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος CEO τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μόλις τον Ιανουάριο. Το 2012, το μεγαλύτερο πακέτο αποζημίωσης της Wall Street δόθηκε στον James Mulva, προκειμένου να αποχωρήσει από τη θέση του CEO της ConocoPhillips. Ο Mulva έλαβε 156 εκατ. δολάρια. Πέρυσι, πάνω από 10 μεγαλοστελέχη πήραν πακέτα αμοιβών που περιελάμβαναν χρυσά αλεξίπτωτα άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Και όταν ο Henrique de Castro έφυγε από τη Yahoo φέτος, μετά από 14 μήνες στη θέση του chief operating officer, η εταιρεία του έδωσε σχεδόν 65 εκατ. δολάρια.
Το deal του Marcus είναι αξιοσημείωτο και για άλλον ένα λόγο: Για το μεγάλο μερίδιο του πακέτου του που δίνεται σε μετρητά. Με δεδομένο ότι θα λάβει ζεστό χρήμα 20 εκατ. δολαρίων, ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο πακέτο του 2012. Ουσιαστικά, παίρνει με τη μία τους μισθούς τριών ετών (και σαν να μην έφταναν αυτά, του δίνουν και την ασφαλιστική κάλυψη της εταιρίας για 36 επιπλέον μήνες). Επίσης, θα πάρει 56 εκατ. δολάρια σε μετοχές και μπόνους 2,5 εκατ. δολαρίων με βάση τις επιδόσεις της Time Warner Cable κατά τους τελευταίους μήνες της ως ανεξάρτητης εταιρίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα τέτοιο πακέτο θα προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της εταιρίας, ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή. Και πλέον, οι μέτοχοι έχουν τη δύναμη να διαφωνήσουν. Μέρος του αμερικανικού νόμου για τη μεταρρύθμιση του finance, που πέρασε το 2010 ως απάντηση στην κρίση του 2008, ήταν η καθιέρωση των ψηφοφοριών επί των χρυσών αλεξίπτωτων. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι μπορούν σε τέτοιες συγχωνεύσεις να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα πακέτα αποζημιώσεων της διοίκησης. Όμως το γεγονός και μόνο ότι η Wall Street εξακολουθεί να μοιράζει τέτοιες προκλητικές αμοιβές, που αγγίζουν τα 80 εκατ. δολάρια για τρεις μήνες δουλειάς το πολύ, αποδεικνύει ότι τα μαθήματα της κρίσης του 2008 ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα.