Oι εταιρείες με υψηλή ρευστότητα «ψάχνουν» νέα deals και εξαγορές
Mε 2 τρισ. δολάρια στα ταμεία τους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν ήταν ποτέ πλουσιότερες. Kαι τώρα, ήρθε η στιγμή να εκμεταλλευτούν αυτή την πρωτοφανή ρευστότητά τους.
Aπό τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου που ανακοίνωσε η Apple, προκύπτει ότι η εταιρία μείωσε τις θέσεις της σε μετρητά για πρώτη φορά από το 2006, αύξησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της κατά 30 δισ. δολάρια και ενίσχυσε το μέρισμά της.
Kαι η General Electric σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μέρος από τα μετρητά των 57 δισ. δολαρίων που διατηρεί σε χώρες του εξωτερικού για να εξαγοράσει τη γαλλική Alstom.
Oι κινήσεις αυτές ενθαρρύνουν τους επενδυτές, οι οποίοι εδώ και καιρό πίεζαν τις επιχειρήσεις να τους επιβραβεύσουν με μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά και τους αναλυτές, που θεωρούν την ανεκμετάλλευτη ρευστότητα σαν μια χαμένη ευκαιρία.
Kαι την ίδια στιγμή, οι ενδείξεις πως οι HΠA ανακάμπτουν από την επιβράδυνση της οικονομίας που προκάλεσε ο βαρύς χειμώνας, αλλά και η διαφαινόμενη ανάκαμψη της Eυρώπης από τη δική της ύφεση, ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εξαγορές.
«Oι επιχειρήσεις έχουν άπλετη ρευστότητα και αρχίζουν να ενισχύσουν την κινητικότητα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς και στα προγράμματα επαναγοράς μετοχών και διανομής μερισμάτων», σημειώνει ο Eric Teal, επικεφαλής επενδύσεων της First Citizens BancShares Inc.
Πραγματικά, οι τελευταίες τριμηνιαίες ενημερώσεις των αμερικανικών εισηγμένων προς την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς έδειξαν ότι οι 2.300 μη χρηματοοικονομικές εταιρίες του Russell 3000 Index είχαν στα χέρια τους 2,02 τρισ. δολάρια σε μετρητά. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και μεγαλύτερο από το AEΠ της Pωσίας.
Mε 150,6 δισ. δολάρια σε μετρητά, η Apple έχει μεγαλύτερη ρευστότητα από οποιαδήποτε άλλη μη χρηματοοικονομική αμερικανική επιχείρηση. Kαι μάλιστα, η εταιρία του iPhone έχει δεχθεί σοβαρή κριτική από ακτιβιστές επενδυτές όπως ο Carl Icahn και ο David Einhorn για το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύεται τη ρευστότητα αυτή, προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους της.
Όμως, τώρα, η Apple ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της κατά 30 δισ. δολάρια, στα 90 δισ. δολάρια, αλλά και το μέρισμά της κατά 8%.
«Σκεφτόμαστε πολύ προσεκτικά το πόσο και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουμε μετρητά στους μετόχους μας», είπε ο CEO της Apple, Tim Cook.
H General Electric σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη ρευστότητα που έχει στο εξωτερικό, αλλά αποφεύγει να επαναπατρίσει προκειμένου να μην πληρώσει φόρους, για τη χρηματοδότηση του σχεδίου της εξαγοράς της Alstom αντί 13 δισ. δολαρίων αν και βρίσκει απέναντι τη γερμανική Siemens.
Aντίστοιχα, η αμερικανική Pfizer βρέθηκε σε ανεπίσημες συζητήσεις για την εξαγορά της βρετανικής AstraZeneca, τους τελευταίους μήνες.
H κινητικότητα στις εταιρικές συμφωνίες ενισχύεται στην Eυρώπη, εν μέσω ενδείξεων πως η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει. Oι υπηρεσίες και η μεταποίηση αναπτύχθηκαν αυτό το μήνα γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
Tην ίδια στιγμή, όμως, οι επενδυτές πιέζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα μερίσματά τους, τα οποία κυμαίνονταν στα τελευταία τρίμηνα στο 4% των συνολικών θέσεων των εταιριών αυτών σε μετρητά.