Τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία έχει παρουσιάσει πολλά εξαιρετικά επιτυχημένα μοντέλα που μπορούν να αναπτυχθούν και να συμπεριληφθούν στη διαδικασία περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ της Σόφιας. Ανέφερε ως παράδειγμα την Οικονομική Ζώνη στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη).
“Ένα επίτευγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη Βουλγαρία, που έδειξε ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες, με σωστή διαχείριση, μπορούμε να προσελκύσουμε κορυφαίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εταιρίες και να οικοδομήσουμε μια συνέργεια μεταξύ αυτών που θα αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή”, εξήγησε ο Ντένκοφ.
Το Οικονομικό Φόρουμ της Σόφιας είναι μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία μετέχουν επιδραστικές προσωπικότητες της Βουλγαρίας, διεθνούς κύρους πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, όπως και διανοούμενοι με στόχο την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα η Βουλγαρία, η Ευρώπη και ο κόσμος.
Οι σύνεδροι συζητούν για τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στη γεωπολιτική θέση της Βουλγαρίας, τη διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, την οικονομική συνεργασία και τις προοπτικές για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τον τραπεζικό τομέα και την πράσινη χρηματοδότηση, την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, την ενεργειακή μετάβαση και την ουδετερότητα άνθρακα στην περιοχή.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, οι πρέσβεις των ΗΠΑ Κένεθ Μέρτεν, της Γερμανίας Ιρένε Πλανκ, της Αυστρίας Αντρέα Ικιτς-Μπεμ, της Ουκρανίας Ολέσια Ιλάστσουκ, της Ελλάδας Αλέξιος Μάριος Λυμπερόπουλος, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ‘Ολιβερ Βάρχελι (που μίλησε στο συνέδριο μέσω βιντεοδιάσκεψης), ο Σολομών Πασί, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ατλαντικής Λέσχης Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του Sofia Security Forum Γιορντάν Μποζίλοφ, ο Λαζάρ Κομανέσκου, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, η Λιλιάνα Πάβλοβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ο Λατσεζάρ Μπογκντάνοφ του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς.
Ο Ντένκοφ εξέφρασε την προσδοκία ότι τα επόμενα χρόνια η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας θα ενισχυθεί με δύο νέους αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι, “οι οποίοι έχουν μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση του ενεργειακού συστήματος όταν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια σταθεροποίηση στην ενεργειακή μετάβαση της Βουλγαρίας”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Τα σχέδια αλλαγής της κοιλάδας της Στάρα Ζαγόρα και της μετατροπής της από κοιλάδα άνθρακα σε κοιλάδα νέων πηγών ενέργειας είναι ευαίσθητα θέματα στη βουλγαρική κοινωνία, αλλά δεν έχουν εναλλακτική λύση, πρόσθεσε.