Πήραν ξανά «αναπτυξιακό κεφάλι» οι Αμερικανοί, καθώς ο πληθωρισμός μπλοκάρει τις αναδυόμενες αγορές
Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World Index έχει κερδίσει περίπου 6%, από τις αρχές του έτους
Αντιστρέφονται οι ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, με τις αναδυόμενες χώρες να παραδίδουν τον τίτλο της ατμομηχανής της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ήδη στην πορεία των χρηματιστηρίων τους, αφού οι αναπτυγμένες αγορές σημειώνουν φέτος το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς από το 1998, ενώ οι αναδυόμενες υποχωρούν.
Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World Index έχει κερδίσει περίπου 6% από τις αρχές του έτους, στο δυναμικότερο ξεκίνημα των τελευταίων 13 ετών. Όμως, ο MSCI Emerging Markets Index των αναδυόμενων αγορών χάνει 2,7% στο ίδιο διάστημα.
Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν καλύτερες αποδόσεις απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένες κάθε χρονιά την τελευταία δεκαετία με μοναδική εξαίρεση το 2008. Όμως, τώρα μένουν πίσω καθώς η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα παλεύουν με τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές ποντάρουν ότι οι ΗΠΑ, των οποίων η οικονομία είναι σχεδόν τριπλάσια, σε σχέση με την ιαπωνική και την κινεζική, θα κινήσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι αμερικανικές εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 203,5 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ο αμερικανικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε τον Ιανουάριο, σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα, εδώ και τρία χρόνια και το Institute for Supply Management – Chicago εκτίμησε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται με τους υψηλότερους ρυθμούς από τον Ιούλιο του 1988.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το χαμηλό του Μαρτίου του 2009 και ενισχύεται εδώ και τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, καθώς τα κέρδη των αμερικανικών εισηγμένων επιχειρήσεων ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, εδώ και οκτώ τρίμηνα. Πλέον, ο S&P 500 διαπραγματεύεται 16 φορές τα κέρδη του, δηλαδή με την υψηλότερη αποτίμηση των τελευταίων οκτώ μηνών. Παραδόξως, οι αναπτυγμένες αγορές, που πυροδοτούν το χρηματιστηριακό ράλι, δεν είναι άλλες από εκείνες των καταχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Τα χρηματιστήρια της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας κερδίζουν άνω του 9% από τις αρχές του έτους, καθώς ανακάμπτουν δυναμικά έπειτα από τις άσχημες επιδόσεις του 2010. Οι επενδυτές ρίχνουν νέο χρήμα στα αμοιβαία κεφάλαια που αγοράζουν αμερικανικές μετοχές, καθώς τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν εισροές 4,92 δισ. δολαρίων για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τις υψηλότερες εισροές κεφαλαίων, που έχουν καταγραφεί εδώ και δύο χρόνια.
Αντίθετα, οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες οικονομίες να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού επιβαρύνουν τα χρηματιστήρια της περιοχής. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 11,25% τον Ιανουάριο και η Ινδία ανέβασε το κόστος χρήματος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η Κίνα θέτει αυστηρότερους περιορισμούς για την παροχή δανείων από τις τράπεζές της, όπως κάνει και η Ρωσία.