Η ενασχόληση του πρώην Γερμανού καγκελαρίου με τη ρωσική Nord Stream προκαλεί αντιδράσεις
Ακόμα και οι πρώην ηγέτες πρέπει κάπως να βγάλουν τα… προς το ζην τους. Το πέρασμα από κάποιο υψηλόβαθμο δημόσιο αξίωμα στον ιδιωτικό τομέα είναι μάλλον συνηθισμένο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί, πολλές φορές, παρατράγουδα.
Όπως είναι η μάλλον προκλητική περίπτωση του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Gerhard Schroeder, ο οποίος κεφαλαιοποίησε τις γνωριμίες και τις πολιτικές χάρες που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του, πιάνοντας δουλειά για ρωσική εταιρία που ελέγχεται από την Gazprom. Δηλαδή τον ίδιο ενεργειακό κολοσσό που αυτό τον καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ και που ως αντίποινα, απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, αντί να προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για όσο καιρό οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία είναι τεταμένες, ο Schroeder φέρεται μάλλον απρόσεκτα και αψυχολόγητα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία. Το τελευταίο σκάνδαλο γύρω από το όνομά του αφορά την αποκάλυψη ότι ο πρώην καγκελάριος γιόρτασε τα 70α γενέθλιά του με το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. Ο Putin, μάλιστα, έδωσε λόγο κατά τη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώθηκε από τον εργοδότη του Schroeder, την εταιρία Nord Stream, η οποία διαχειρίζεται τον ομώνυμο αγωγό, που ελέγχει η Gazprom.
«Ήταν μια ιδιωτική δεξίωση γενεθλίων στην Αγία Πετρούπολη και ο κ. Putin εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς και είπε μερικά λόγια», είπε εκπρόσωπος της Nord Stream. Αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της ομιλίας του Putin. Η ρωσική εφημερίδα Fontanka μετέδωσε πρώτη την είδηση, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφίες που δείχνουν τον πρώην καγκελάριο να αγκαλιάζει το Ρώσο πρόεδρο.
Το γραφείο του Schroeder αρκέστηκε να πει ότι ο πρώην καγκελάριος παρευρέθηκε σε διάφορα ραντεβού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του ρόλου του ως προέδρου της επιτροπής μετόχων της Nord Stream. Ο πρώην καγκελάριος είναι στενός φίλος του Putin και έγινε πρόεδρος του συμβουλίου της Nord Stream το 2006, μετά την εκλογική του ήττα από την Merkel.
Αλλά δεν είναι ο μοναδικός πρώην ηγέτης που μετά την αποχώρησή του από το δημόσιο αξίωμά του, δοκίμασε την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα. Μετά την αποχώρησή του από τον αριθμό 10 της Downing Street, ο Tony Blair πιστεύεται ότι βγάζει εκατομμύρια κάθε χρόνο, συμβουλεύοντας όποιον είναι πρόθυμος να τον πληρώσει. Μάλιστα, οι δουλειές του πάνε τόσο καλά, που ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κυκλοφορεί ανά την υφήλιο με ένα ιδιωτικό τζετ αξίας 30 εκατ. στερλινών, το οποίο μισθώνει σε τακτική βάση.
Μεταξύ άλλων, είναι επίσημος σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan και της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρίας Zurich International. Ο ίδιος και η ομάδα του συμβουλεύουν πλούσιες κυβερνήσεις, όπως αυτή του Καζακστάν, παρότι ο ηγέτης της, Nursultan Nazarbayev, χαρακτηρίζεται συχνά και ως ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης.
Ο Blair έχει επίσης επικερδή συμβόλαια με τη Μογγολία, κυβερνήσεις της Λ. Αμερικής, με το Κουβέιτ και το Άμπου Ντάμπι. Για τις ομιλίες και τις εμφανίσεις του, αμείβεται με ποσό που φημολογείται στις 250.000 στερλίνες.
Τα βήματά του θέλει να ακολουθήσει, όπως δείχνουν όλα, ένας ακόμα Ευρωπαίος, που είδε το δημόσιο αξίωμα να χάνεται μέσα από τα χέρια του, εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου. Δεν είναι άλλος από τον Dominique Strauss Kahn, που αφότου έχασε τη θέση του στο ΔΝΤ και τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία, ιδρύει το δικό του hedge fund, γνωρίζοντας ότι το ηχηρό όνομά του σημαίνει σίγουρη επιτυχία.
Όσο για έναν ακόμα πρώην ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας οικονομίας, τον Ben Bernanke, αυτός φροντίζει να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρο τον τίτλο του πρώην «μαέστρου» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αφότου έφυγε από την προεδρία της Fed, δίνει διαλέξεις και ομιλίες, για τις οποίες αμείβεται με 250.000 δολάρια.