Το «σκληρό» μήνυμα του προέδρου της Gazprom, Alexey Miller στους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου
Η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος στο διεθνές παιχνίδι της αναζήτησης ενός αξιόπιστου προμηθευτή ενέργειας και θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες πιέσεις, καθώς το φυσικό αέριο της Σιβηρίας θα διοχετεύεται στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, προειδοποίησε ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, έπειτα από την πανηγυρική υπογραφή της ύψους 400 δισ. δολαρίων συμφωνίας της εταιρίας του με την Κίνα.
Ο Alexey Miller, πρόεδρος του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας, Gazprom, δεν έκρινε σκόπιμο να εμφανιστεί πιο διπλωματικός, αλλά έστειλε ένα ξεκάθαρο όσο και σκληρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Η συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα, για να προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο κατά τα επόμενα 30 χρόνια, αποτελεί μια μαύρη στιγμή για την Ευρώπη, που θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλο τον κόσμο, είπε. “Ο διεθνής ανταγωνισμός για τα ρωσικά κοιτάσματα του φυσικού αερίου άρχισε σήμερα. Ας μην έχει κανείς καμία αμφιβολία. Ανοίξαμε τις ασιατικές αγορές και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου”, τόνισε.
Ο Miller σημείωσε ότι το συμβόλαιο με την Κίνα, που αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από το 2018, είναι μεγαλύτερο από το σύνολο της ποσότητας του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που πωλείται σε όλο τον πλανήτη. “Ένα τέτοιο συμβόλαιο δεν βρίσκεται στην Ευρώπη”, είπε. Και τόνισε πως η κινεζική ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται εκθετικά και πρόκειται στο πολύ άμεσο μέλλον να ξεπεράσει τη συνολική κατανάλωση της Ευρώπης και να αγγίξει τα 400 δισ. κυβικά μέτρα. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης θα καλυφθεί από το φυσικό αέριο της Σιβηρίας, με αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πια έναν σοβαρότερο πελάτη για τον ενεργειακό πλούτο της από τους Ευρωπαίους – τους οποίους άλλωστε, ο Miller χαρακτήρισε ως “λιγότερο αξιόπιστους”.
Ο πρόεδρος της Gazprom χαρακτήρισε ως “τρομακτικές” τις ενεργειακές ελλείψεις της Ευρώπης και διακωμώδησε τις προσπάθειες της ΕΕ για στροφή στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Πρόκειται για την πληρωμένη απάντηση της Μόσχας σε μια σειρά από εχθρικά μέτρα που πήραν οι Βρυξέλλες, έπειτα από την ουκρανική κρίση, μεταξύ των οποίων και το de facto “πάγωμα” του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Η Μόσχα μπορεί τώρα να πανηγυρίζει τη συμφωνία της με την Κίνα, όμως, αναλυτές τονίζουν πως είναι ακόμα ασαφές το τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία. Και πιστεύουν ότι το Πεκίνο δεν θα θελήσει να αναπτύξει μια υπερβολικά υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά αφότου είδε πόσο πικρά μετανιώνει η Ευρώπη για τη δική της εξάρτηση από τους Ρώσους. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, εκτίμησε ότι η Κίνα θα χρειαστεί φυσικό αέριο 110 έως 130 δισ. κυβικών μέτρων από τη Σιβηρία, πέραν των ποσοτήτων που προβλέπονται στο αρχικό συμβόλαιο, κάτι που θα οδηγήσει στον τετραπλασιασμό του ύψους του.
Από την άλλη, αναλυτές τονίζουν πως παρά τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της Κίνας, οι τιμές που πληρώνει για το φυσικό αέριο συγκρατιούνται σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας του “βίαιου ανταγωνισμού” από τον φθηνότερο άνθρακα.