Το ΔΣ αποφάσισε να… απολύσει τον Dov Charney, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο πολλάκις για την επιλήψιμη συμπεριφορά του
Για πολλούς στη Wall Street, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ο Dov Charney δεν είχε απολυθεί από την ίδια του την εταιρία νωρίτερα. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που συνήθιζε να κυκλοφορεί μέσα στα γραφεία της εταιρίας φορώντας μόνο το εσώρουχο του, είχε προσλάβει παράνομους μετανάστες για να δουλεύουν στο εργοστάσιό του, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από αρκετές υπαλλήλους του, ενώ άνδρας εργαζόμενος είχε ισχυριστεί ότι είχε προσπαθήσει να τον πνίξει με τα ίδια του τα χέρια.
Εάν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς ότι η εταιρία την οποία διοικούσε δεν είχε βγάλει κέρδη από το 2009, ενώ η μετοχή της δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τα 2 δολάρια από τον Απρίλιο του 2013, αντιλαμβάνεται γιατί η υπομονή της American Apparel με τον εκκεντρικό ιδρυτή της, κάποια στιγμή εξαντλήθηκε.
Τελικά, 16 χρόνια αφότου ίδρυσε την εταιρία, ο Charney είδε την πόρτα της εξόδου. Το ίδιο του το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τον διώξει τόσο από την προεδρία του όσο και από την εταιρία, επικαλούμενο συνεχιζόμενες έρευνες γύρω από επιλήψιμη συμπεριφορά.
Όμως, ήταν αυτή ακριβώς η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Charney που έκανε την American Apparel να ξεχωρίσει. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητος. Είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα υπερασπιζόμενος την αμερικανική μεταποίηση, και παρότι το εργοστάσιο του απασχολούσε λαθρομετανάστες, εντούτοις, ήταν πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι όλα του τα προϊόντα παράγονται σε αμερικανικό έδαφος. Μάλιστα, κόντρα στις προσταγές της εποχής, η American Apparel δεν διαθέτει καν αποθήκες εκτός ΗΠΑ. Όλες οι παραγγελίες που δέχεται παράγονται και αποστέλλονται από τις ΗΠΑ, έστω και εάν αυτό σημαίνει πως η εταιρία έχει μικρότερο χρόνο αντίδρασης έναντι των πολυεθνικών αλυσίδων του fast fashion, που σήμερα κυριαρχούν στην αγορά των ρούχων.
Πέραν της φανατικής υποστήριξης του made America, ο Charney ήταν γνωστός και για τις τουλάχιστον προκλητικές διαφημίσεις του. Εξάλλου, όλο το brand της American Apparel μπορεί να γεννήθηκε από την αγάπη του Charney για το απλό T-Shirt, όμως, γιγαντώθηκε κυρίως εξαιτίας των προκλητικών ρούχων.
Γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο Charney πέρασε ένα χρόνο εσωτερικός σε λύκειο των ΗΠΑ, όπου και είχε την πρώτη του επαφή με το χώρο των ρούχων. Από εκεί, έστελνε t-shirts Hanes στο Μόντρεαλ, με τρένο το οποίο περνούσε από το Κονέκτικατ.
«Απέκτησα την άποψη ότι τα αμερικανικά σχολικά T-shirts ήταν θρυλικά, μοναδικά και με πολλούς τρόπους καλύτερα από τα T-shirts που μπορούσαμε να βρούμε στον Καναδά. Ήταν άποψή μου ότι τα T-shirts ήταν χωρίς αμφιβολία ένα προϊόν μέρος της αμερικανικής κληρονομιάς», γράφει στο site του.
Ο Charney πήγε στο Tufts University και παρότι δεν αποφοίτησε ποτέ, άρχισε εκεί να πουλά T-shirt sαπό το δωμάτιο του κοιτώνα του, υπό το όνομα American Apparel. Το 1997 μετέφερε την επιχείρησή του στο Λος Άντζελες. Δέκα χρόνια αργότερα, την έβαλε στο χρηματιστήριο.
Παρόλα αυτά, η μετοχή της εταιρίας κινείται πλέον κάτω από τα 70 σεντς, από το ιστορικό υψηλό των 27 δολαρίων που είχε σημειώσει τον Ιούλιο του 2007. Ο ίδιος ο Charney κατέχει το 27% της εταιρίας (κάτι που σημαίνει ότι η παρακμή της επηρεάζει και την τσέπη του), ενώ έπαιρνε βασικό μισθό 800.000 δολαρίων το χρόνο.