Ο έφηβος Thomas Suarez που «παίζει» με την τεχνολογία του 3D printing και έχει δική του εταιρεία
Οι πιο πονηροί επιχειρηματίες της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια συνηθίζουν να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, έως ότου το νέο προϊόν τους είναι εντελώς έτοιμο να βγει στην κυκλοφορία. Αυτό ακριβώς κάνει και ο Thomas Suarez. Δουλεύει πάνω σε έναν 3D printer που όπως λέει, θα δουλεύει 10 φορές γρηγορότερα από το μοντέλο MakerBot, που χρησιμοποιεί στο σπίτι του.
Όμως, ο Thomas δεν είναι ο τυπικός επιχειρηματίας. Παρά τα μόλις 15 χρόνια του, δεν είναι νέος στο χώρο των business. Ο έφηβος «παίζει» με την τεχνολογία του 3D printing όταν δεν βρίσκεται στο σχολείο, ή γράφει κώδικες για νέες εφαρμογές για smartphones και τα Google Glass (τα οποία αρνείται να βγάλει από πάνω του τις ώρες που δεν βρίσκεται στο σχολείο).
Μάλιστα, έχει και τη δική του εταιρία, την CarrotCorp, την οποία ίδρυσε όταν ήταν 11 χρόνων και έφτιαχνε τις πρώτες του εφαρμογές. Η πιο δημοφιλής δημιουργία του Thomas, μέχρι στιγμής, είναι το “Bustin Jieber”, ένα παιχνίδι για smartphones που επιτρέπει στους χρήστες του να παριστάνουν ότι χτυπούν τον τραγουδιστή Justin Bieber, ώστε να τον κάνουν να βγάλει μια κραυγή. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακούγεται το τραγούδι τίτλων του Benny Hill.
Πέραν των ασχολιών του με τη δική του εταιρία, ο Thomas γράφει αξιολογήσεις προϊόντων και τεχνολογιών για το Tribeca Film Festival, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ομιλητής σε συνέδρια τεχνολογίας.
Όταν τον ρωτούν εάν θα προτιμούσε να βρίσκεται σε μία αυλή, να σκαρφαλώνει σε δέντρα ή να καβαλά το ποδήλατό του, γελά. «Υπάρχει κάτι που με κάνει να θέλω να συνεχίσω και να καινοτομώ», λέει. «Νιώθω ότι η τεχνολογία θα με ενδιαφέρει πάντα. Ίσως θα έπρεπε να βγαίνω έξω συχνότερα, αλλά μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά τα πράγματα».
Ο Thomas είναι εντελώς αυτοδίδακτος, τόσο στη συγγραφή κώδικα όσο και στις επιχειρήσεις. Αν και στο δεύτερο μέτωπο, τον βοηθούν οι γονείς του. Και κατά την άποψή του, είναι λάθος που τα σχολεία στην Καλιφόρνια δεν διδάσκουν προγραμματισμό, αφού όπως λέει, πολλά παιδιά της ηλικίας του ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.
Πάντως, ο Thomas Suarez δεν είναι ο μοναδικός ανήλικος επιχειρηματίας στην περιοχή. Στο Incubator School του Λος Άντζελες, στόχος των περισσότερων παιδιών είναι να γίνουν δισεκατομμυριούχοι. Εκεί, συνδυάζουν την επιχειρηματική ορολογία με τη γλώσσα των video games. Και συζητούν στρατηγικές για τη διανομή των κερδών από τον πάγκο με λεμονάδες που στήνουν στο σχολείο.
Σε αυτό το σχολείο, το να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση δεν ενθαρρύνεται μόνο, αλλά θα είναι σύντομα μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών. «Πρόκειται για ένα σχολείο με θέμα την επιχειρηματικότητα, που εστιάζει στην καινοτομία. Θέλει να ωθήσει τα παιδιά να ιδρύσουν start-ups, ενώ και εμείς οι ίδιοι θεωρούμε τους εαυτούς μας μέρος μιας εταιρίας start-up. Επομένως, συνεχώς προσαρμόζουμε, πειραματιζόμαστε και αναθεωρούμε το προϊόν μας, που είναι να δημιουργήσουμε μία εκπαίδευση την οποία να θέλουν τα παιδιά», λέει ο Sujata Bhatt, ιδρυτής και διευθυντής του σχολείου.
Το σχολείο μοιάζει πράγματι με μία start-up της Silicon Valley, καθώς έχει αφίσες με συνθήματα που κινητοποιούν τους μαθητές στους τοίχους αλλά και laptops όπως και tablets πάνω στα θρανία.