Tο χρηματιστήριο της τέχνης
Έδωσε 52 έργα σε τιμές άνω των 10 εκ. δολ.
Στα επίπεδα ρεκόρ των 2,7 δισ. στερλινών (4,6 δισ. δολαρίων), διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις έργων τέχνης και συλλεκτικών ειδών του οίκου Christie’s κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης από νέους πελάτες, στο κομμάτι της σύγχρονης τέχνης.
Ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών, με έδρα το Λονδίνο, πέτυχε αύξηση των πωλήσεών του κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, καθώς πούλησε 52 έργα σε τιμές άνω των 10 εκατ. δολαρίων και 479 κομμάτια σε τιμές άνω του 1 εκατ. δολαρίων.
Ένας αυξανόμενος αριθμός εύπορων ατόμων ξοδεύει περισσότερα για την αγορά έργων τέχνης, εστιάζοντας κυρίως στη σύγχρονη τέχνη, που θεωρείται μια καλή επένδυση. Νέοι πελάτες αποτέλεσαν το 24% των αγοραστών του οίκου Christie’s κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς αυτός επεκτάθηκε στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.
«Αυτή η ζήτηση είναι η απόδειξη ότι ζούμε σε μια εξαιρετική περίοδο. Υπάρχει διεύρυνση του πλήθους των αγοραστών και αυτό ανεβάζει τις τιμές. Η επιτυχία των δημοπρασιών φέρνει στην αγορά και άλλα σπουδαία έργα. Και έτσι, οι πελάτες μας αγοράζουν έργα τέχνης που αγαπούν αλλά και θέλουν να έχουν στη συλλογή τους», εξηγεί ο Steven Murphy, διευθύνων σύμβουλος των Christie’s.
Η μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη έφερε έσοδα 799,9 εκατ. στερλινών στον οίκο κατά το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή κατά 20% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το κορυφαίο κομμάτι του εξαμήνου ήταν το «Black Fire I», του Barnett Newman, το οποίο πουλήθηκε αντί 84,2 εκατ. δολαρίων το Μάιο στη Νέα Υόρκη, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Στην ίδια δημοπρασία, το τρίπτυχο έργο του Francis Bacon, «Three Studies for a Portrait of John Edwards», πουλήθηκε αντί 80,8 εκατ. δολαρίων.
Η κατηγορία των ιμπρεσιονιστών και της μοντέρνας τέχνης, που κυρίως έφερναν χρήματα στους οίκους κατά τη δεκαετία του 1980, ήταν η δεύτερη καλύτερη για τους Christie’s στο εξάμηνο, με πωλήσεις 565,9 εκατ. στερλινών, αυξημένες κατά 37%. Ο οίκος Christie’s είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στο Γάλλο δισεκατομμυριούχο Francois Pinault. Ο οίκος αγοράστηκε από την εταιρεία συμμετοχών του Pinault, την Artemis SA, αντί 1,2 δισ. δολαρίων το 1998.