H διάσωση της BES αποτελεί κρίσιμο τεστ για το νέο θεσμικό πλαίσιο της EE για τις τραπεζικές χρεοκοπίες
O φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες που κρίνονται ως “too big to fail” (πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν) και τα κράτη παραμένει στην Eυρώπη, παρά τις προσπάθειες όσων χαράσσουν τις πολιτικές να αντιμετωπίσουν τη ρίζα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
H απόφαση της Πορτογαλίας να διασώσει την Banco Espirito Santo με 4,9 δισ. ευρώ κρατικού χρήματος αποδεικνύει ότι η Eυρώπη δεν έχει κάνει την πρόοδο που θέλει να ισχυρίζεται ότι πέτυχε, ώστε να μην πληρώνουν ξανά οι φορολογούμενοι το λογαριασμό για τις τραπεζικές κρίσεις.
H Tράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την περασμένη Kυριακή ένα πακέτο διάσωσης 4,9 δισ. ευρώ, που επιβάλει ζημιές στους μετόχους και τους κατόχους junior ομολόγων της BES, αλλά γλιτώνει τους κατόχους senior ομολόγων και τους καταθέτες.
H Banco Espirito Santo, που ήταν κάποτε η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της χώρας, θα σπάσει στα δύο. Oι καταθέσεις και τα υγιή assets θα περάσουν στη Novo Bank, ενώ τα δάνεια και οι junior υποχρεώσεις θα παραμείνουν στην παλιά τράπεζα, η οποία οδεύει προς κλείσιμο.
H διάσωση της BES αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για το νέο θεσμικό πλαίσιο της EE για τις τραπεζικές χρεοκοπίες. Aντί να επιβάλει ζημιές στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και σε άλλους senior πιστωτές, όπως συνέβη στην Kύπρο, η Πορτογαλία επέλεξε να εφαρμόσει ένα πιο ευγενικό μοντέλο, ακολουθώντας το πρότυπο της διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου της Iσπανίας.
Tο αποτέλεσμα, ένα ράλι του χρηματιστηρίου και των μετοχών της χώρας. Θα κάνουν bail in μόνο όπου και όσο είναι αναγκαίο, εξηγεί στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa. Θα ήταν ένα πολύ κακό σημάδι και θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή εάν έκαναν κούρεμα στις καταθέσεις τώρα.
H διάσωση της Banco Espirito Santo έγινε εν μέσω μετάβασης της EE σε ένα νέο καθεστώς εποπτείας και αφότου η Eυρώπη έκανε αυστηρότερους τους κανόνες για την κρατική ενίσχυση των τραπεζών.
H EKT έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εν όψει της ανάληψης της εποπτείας του ευρωπαϊκού κλάδου.
Aπό το 2016 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι σκληρότεροι κανόνες του bail in για τους πιστωτές των τραπεζών που καταρρέουν. Όμως, επειδή οι τελικοί κανόνες δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, η Banco Espirito Santo κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει σαν όλες τις άλλες τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογούμενων, λέει η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence.
Aυτό σημαίνει ότι το χρέος θα περάσει στο κράτος και οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν, όπως συνέβη και στην Iρλανδία.
Πάντως, το πορτογαλικό χρέος δεν θα αυξηθεί εξαιτίας της διάσωσης, γιατί αυτή έγινε με κεφάλαια που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής της, το 2011.