$25 εκ. κόστισε στον οίκο η διαμάχη με τον «Mr Third Point»
Το να βρίσκεται κανείς σε πόλεμο με τον δισεκατομμυριούχο ακτιβιστή επενδυτή Daniel Loeb μπορεί να είναι μια ακριβή υπόθεση. Η μάχη που κλήθηκε να δώσει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, απέναντι στο διαχειριστή hedge fund, που τα έβαλε με τη διοίκηση και ζητούσε σαρωτικές αλλαγές προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του από τις μετοχές της εταιρίας, του κόστισε 24,3 εκατ. δολάρια, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Και αυτό, σε μία εποχή που ο οίκος προσπαθεί να μειώσει τα κόστη του, εξοικονομώντας 22 εκατ. δολάρια. Τελικά, η μάχη αυτή έληξε με τον Loeb νικητή, καθώς το Μάιο κέρδισε τις θέσεις στο δ.σ. του Sotheby’s που ζητούσε.
Πραγματικά, στις 5 Μαΐου, ο οίκος συμφώνησε να διορίσει τον Loeb, ιδρυτή του hedge fund Third Point και δύο άλλα άτομα της επιλογής του στο δ.σ. του. Έτσι, έλαβε τέλος η διαμάχη ανάμεσα στην εταιρία και το διαχειριστή, ο οποίος, ως ο μεγαλύτερος μέτοχός της, ζητούσε τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και επέκρινε τα διοίκηση για την επιδείνωση της θέσης της έναντι των ανταγωνιστών της.
Πάντως, η μετοχή του Sotheby’s έχει σημειώσει πτώση 22% από τις αρχές του έτους. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρίας, αυτά έδειξαν μείωση κερδών για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, στα 77,6 εκατ. δολάρια από 91,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% στα 335,8 εκατ. δολάρια, αλλά δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της αγοράς, που τα τοποθετούσαν στα 345,2 εκατ. δολάρια.
Ο Sotheby’s ανακοίνωσε ότι τα πήγε καλά στις δημοπρασίες του στο Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο. Οι καθαρές πωλήσεις του σε δημοπρασίες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 24%, στα 2,7 δισ. δολάρια. Στο διάστημα αυτό, ο οίκος πούλησε 487 εκατ. δολάρια σε τιμές 1 εκατ. δολαρίων και πάνω.
Οι δημοπρασίες ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τον Ιούνιο, είχαν έσοδα 247,3 εκατ. δολαρίων, με κορυφαίο έργο το “Nympheas” του Claude Monet, που πουλήθηκε αντί 54,1 εκατ. δολαρίων.
Όμως, τα περιθώρια του οίκου στις προμήθειες των δημοπρασιών μειώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 15,2% από 15,9%.