Έχει γίνει το Al Jazeera «το επόμενο CNN»;
Το ντόμινο των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή θα είναι για το Al Jazeera ό,τι ήταν ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο του 1991 για το τότε νεο-ιδρυθέν CNN.
Εξασφαλίζοντας με την κάλυψη των γεγονότων σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη την οργή των δικτατόρων της περιοχής, αλλά και το σεβασμό των τηλεθεατών στη Δύση, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο φτάνει στην πιο καθοριστική στιγμή της μέχρι σήμερα πορείας του.
«Μην πιστεύετε αυτούς τους παραπλανητικούς σκυλο-σταθμούς», είπε ο έξαλλος Muammar Qaddafi κατά τη διάρκεια του δικού του τηλεοπτικού διαγγέλματος προ ημερών κι ενώ στένευε γύρω του ο κλοιός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Ασφαλώς, δεν αναφερόταν στο CNN ή στο BBC. Το Al Jazeera, αλλά και το επίσης αραβικό δίκτυο Al Arabiya έχουν εξοργίσει τους ηγέτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των διαμαρτυριών, κάτι που μαρτυρά τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στις εξεγέρσεις της Μέσης Ανατολής. Ο Gaddafi μίλησε για «το μεγαλύτερο εχθρό». Στην Αίγυπτο, το καθεστώς έκλεισε το γραφείο του Al Jazeera στο Κάιρο από τις πρώτες στιγμές των διαμαρτυριών που τελικά οδήγησαν στην απομάκρυνση του 82χρονου προέδρου Hosni Mubarak.
Παρότι κάποιες φορές, το Al Jazeera φαίνεται περισσότερο να συμμετέχει παρά να μεταδίδει τα γεγονότα, εντούτοις, αντιμετωπίζεται πλέον στη Δύση ως καταλύτης για την αλλαγή στην περιοχή. Κερδίζοντας επαίνους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει ένα πραγματικά παγκόσμιο δίκτυο.
«Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για το Al Jazeera», εξηγεί στο Bloomberg ο Charlie Beckett, διευθυντής του Polis, της μονάδας μιντιακών ερευνών του London School of Economics. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο τηλεοπτικός σταθμός θα κερδίσει από τα σημερινά γεγονότα μία αξιοπιστία σαν αυτή που απέκτησε το CNN της Time Warner από την επιθετική κάλυψη του πρώτου «τηλεοπτικού πολέμου», του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991. Η επιρροή που έχουν αποκτήσει τόσο το Al Jazeera, όσο και το αραβόφωνο Al Arabiya φάνηκε όταν ο Qaddafi διέκοψε το τηλεοπτικό παραλήρημά του, στις 22 Φεβρουαρίου, για να επικρίνει την real time κάλυψή του από τους δύο σταθμούς, όταν ένας βοηθός του παρέδωσε σχετικό σημείωμα.
Στην περίπτωση της Αιγύπτου, οι ανταποκριτές του Al Jazeera επαναλάμβαναν διαρκώς ότι περίπου 2 εκατ. διαμαρτυρόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Επρόκειτο για αριθμό κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μεγαλύτερο από εκείνον που μετέδιδαν άλλα μέσα ενημέρωσης.
Το Al Jazeera English, που λειτουργεί από το 2006, εκπέμπει σε τουλάχιστον 220 εκατ. νοικοκυριά σε περισσότερες από 100 χώρες. Το τηλεοπτικό δίκτυο κερδίζει έδαφος την ώρα που άλλοι ανταγωνιστές του οπισθοχωρούν και συρρικνώνονται. Το BBC, που χρηματοδοτείται από το βρετανικό κράτος, εκπέμπει στα αραβικά από το 1938 στο ραδιόφωνο και από το 2008 στην τηλεόραση. Όμως, τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας στην περίφημη διεθνή υπηρεσία του, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Αλλά και το Al Jazeera δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Με διαφημίσεις σε βρετανικές, αμερικανικές και καναδικές εφημερίδες και με ενυπόγραφα άρθρα των στελεχών του σε διάφορα έντυπα, προωθεί τη δουλειά του.
Βέβαια, τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα είναι κάθε άλλο από εντελώς ανεξάρτητα. Το Arabiya, που εδρεύει στο Ντουμπάι, «έκοψε» μία δημοφιλή εκπομπή, όταν ο παρουσιαστής της ανήγγειλε ότι στο επόμενο επεισόδιο θα συζητούσε τις επιπτώσεις της αιγυπτιακής εξέγερσης στη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το WikiLeaks υπονοούν ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ χρησιμοποιεί το Al Jazeera, που εδρεύει στην Ντόχα, ως «ανεπίσημο όπλο» στην εξωτερική πολιτική της.