Υψηλότερα έσοδα κατά 56,2% στις δημοπρασίες του Φλεβάρη
«Ο οίκος Sotheby’s συγκέντρωσε 88,3 εκατ. στερλίνες, οι Christie’s 61,4 εκατ., και ο οίκος Phillips 5,4 εκατ. στερλίνες»
Έσοδα κατά 56,2% υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις είχαν οι δημοπρασίες έργων σύγχρονης τέχνης του Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο. Έργα των Francis Bacon και Andy Warhol ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ξένοι συλλέκτες κάνουν την εμφάνισή τους, έστω και μέσω τηλεφώνου, στις δημοπρασίες.
Οι δημοπρασίες των Sotheby’s, Christie’s και Phillips de Pury & Co. συγκέντρωσαν 155,1 εκατ. στερλίνες, έναντι 99,3 εκατ. που ήταν τα αντίστοιχα έσοδα πέρυσι. «Υπάρχει μία αίσθηση ανάμεσα στους συλλέκτες που αγοράζουν για επενδυτικούς σκοπούς ότι η τέχνη δοκιμάστηκε και πέρασε το τεστ», εξηγεί ο Anders Petterson, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών στην αγορά της τέχνης, ArtTactic. «Ο κόσμος ξαφνιάστηκε με το πόσο γρήγορα ανέκαμψε η αγορά της τέχνης και ανακάλυψε ότι τα ‘blue chips’ έργα κράτησαν την αξία τους», προσθέτει.
Οι δημοπρασίες του Φεβρουαρίου πήραν ώθηση από το αγοραστικό ενδιαφέρον Ρώσων και Ασιατών συλλεκτών, καθώς και από την πώληση έργων αξίας 43,7 εκατ. στερλινών από ιδιωτική συλλογή. Έτσι, ο οίκος Sotheby’s συγκέντρωσε 88,3 εκατ. στερλίνες, και οι Christie’s 61,4 εκατ., καθώς ο Larry Gagosian πλήρωσε 10,8 εκατ. στερλίνες για μία αυτοπροσωπογραφία του Andy Warhol. Ο οίκος Phillips συγκέντρωσε 5,4 εκατ. στερλίνες. Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αντίστοιχες δημοπρασίας είχαν συνολικά έσοδα μόλις 8,4 εκατ. στερλινών.
Το καλοκαίρι του 2008, όταν η παγκόσμια αγορά σύγχρονης τέχνης βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας της, οι δημοπρασίες του Λονδίνου είχαν πουλήσει έργα συνολικής αξίας 205,4 εκατ. στερλινών. Τότε, οι κατάλογοι ήταν γεμάτοι με έργα των «μοδάτων» καλλιτεχνών, όπως οι Jeff Koons, Damien Hirst και Richard Prince. Όμως, οι τιμές των έργων αυτών μειώθηκαν έως και κατά 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τώρα, κλασικά κομμάτια των Warhol, Jean-Michel Basquiat και Gerhard Richter κυριαρχούν στις δημοπρασίες.
Ανάμεσα στους εν ζωή σύγχρονους καλλιτέχνες, ο Richter αναδεικνύεται σε βασική επιλογή των επενδυτών. Το έργο του γερμανού δημιουργού “Abstraktes Bild” χρονολογίας 1990 πουλήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου αντί 7,2 εκατ. στερλινών. Ένας μικρότερος πίνακας της ίδιας χρονιάς πουλήθηκε σε πελάτη των Christie’s, που πιστεύεται ότι είναι Ρώσος, αντί 3,2 εκατ. στερλινών, δηλαδή ποσού διπλάσιου της αρχικής εκτίμησης.