Αγωνία για συγκέντρωση κεφαλαίων, υπό την πίεση των αλλεπάλληλων stress tests
Οι συνεχείς και αμείωτες πιέσεις των ρυθμιστικών Αρχών (stress tests) οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες στην μαζική εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων – κυρίως δανείων και άλλων μη αποδοτικών δραστηριοτήτων-, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα κεφάλαια και να τονώσουν την απαιτούμενη από το ρυθμιστικό πλαίσιο ρευστότητά τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το «τσουνάμι» συμφωνιών να είναι «ευλογία» για την οικονομία της περιοχής, καθώς τα φρέσκα κεφάλαια που θα προσέφερε μπορούν να τονώσουν τον δανεισμό.
Ομιλοι όπως οι Barclays, Unicredit και Credit Suisse «πακετάρουν» σε εταιρικά σχήματα δραστηριότητες και «κακά» δάνεια, προκειμένου να τα πουλήσουν ή να τα εκκαθαρίσουν. Αντίστοιχου τύπου ενεργητικά αυξήθηκαν κατά 65% από τα τέλη του 2013 σε περισσότερα από 1,72 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το πρακτορείο.
Η λίστα με τις συμφωνίες που έρχονται από αυτές τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι οι περισσότερες που έχουμε δει ποτέ, δηλώνει ο Jody Gunderson, ανώτατο στέλεχος της CarVal Investors LLC. Οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν τόσο ενόψει των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο και από την πίεση των αγορών να επιστρέψουν στην βασική τους δουλειά, αυτή της παραγωγής υψηλών κερδών.
Οι αυστηρότεροι κανόνες έχουν μετατρέψει ορισμένες δραστηριότητες σε λιγότερο αποδοτικές απ’ ότι στο παρελθόν. Η πώληση προβληματικών δανείων ή μη αποδοτικών δραστηριοτήτων απελευθερώνει κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο δανεισμός.
Οι τράπεζες πούλησαν δάνεια με εξασφαλίσεις ύψους 40,9 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, έξι φορές περισσότερα απ’ ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Το 1,72 δισ. δολάρια δανείων και τιτλοποιήσεων που πωλείται αντιστοιχεί σε 23 ευρωπαϊκές τράπεζες και αντιστοιχεί στο 7,9% του ισολογισμού τους, ο οποίος φτάνει τα 21,7 τρισ. δολάρια.