Δύο άνδρες ελληνικής καταγωγής, που και οι δύο ακούν στο όνομα Arthur Demoulas, είναι οι πρωταγωνιστές ενός θεατρικών διαστάσεων επιχειρηματικού καβγά, που περιλαμβάνει διωγμούς στελεχών, διαμαρτυρίες εργαζομένων, κινητοποιήσεις μέσω Facebook και Twitter και εκτεταμένη κάλυψη από τα αμερικανικά media.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από την Market Basket, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στις ΝΑ ΗΠΑ και κανονικά δεν θα έπρεπε να απασχολεί τόσο τον οικονομικό τύπο. Αυτό το δράμα, έχει τις ρίζες του στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Τότε, ο Arthur T. Demoulas, ο κληρονόμος της οικογένειας που ελέγχει την Market Basket, αποφάσισε να επενδύσει 46 εκατ. δολάρια από τα κέρδη που η εταιρία μοιράζεται με τους υπαλλήλους της σε προνομιούχες μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac.
Το timing της επένδυσης ήταν καταστροφικό. Μόλις μερικούς μήνες μετά την επένδυση της Market Basket, η αμερικανική οικονομία ανέλαβε τον έλεγχο της Fannie και της Freddie, καθιστώντας τις προνομιούχες μετοχές άχρηστες.
Το αποτέλεσμα ήταν η Market Basket να χάσει τα 46 εκατ. δολάρια, ένας από τους δύο Arthur Demoulas να χάσει τη δουλειά του ως CEO και ολόκληρη η οικογένεια Demoulas να εμπλακεί σε μια χιονοστιβάδα μηνύσεων, στις οποίες ο ένας κατηγορεί τον άλλο.
Έξι χρόνια μετά, η υπόθεση συγκεντρώνει απίστευτη δημοσιότητα. Τον Ιούνιο, ο Arthur S. Demoulas, που είναι μέτοχος της Market Basket, έδιωξε τον ξάδερφό του, Arthur T.
Όμως, τον περασμένο μήνα, οι υπάλληλοι της Market Basket κατέβηκαν σε απεργία, για να διαμαρτυρηθούν.
Οι πιστοί πελάτες της εταιρίας βρήκαν τα ράφια των καταστημάτων της άδεια και αναγκάστηκαν να στραφούν σε ανταγωνιστικά σούπερ μάρκετ, που ωστόσο πουλούν ακριβότερα. Σε μια έκφραση του θυμού τους, κολλούσαν τις “φουσκωμένες” αποδείξεις τους για τα ψώνια της εβδομάδας στα παράθυρα των άδειων καταστημάτων της Market Basket.
Ο Arthur T Demoulas, ο εκδιωγμένος CEO, η οικογένεια του οποίου ελέγχει κάτι λιγότερο από το 50% της εταιρίας, ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως για την επένδυση στις Fannie και Freddie, λέει μήνυση του 2009. Πρόκειται για έναν μάνατζερ τον οποίο υπεραγαπούν οι υπάλληλοι αλλά και οι πελάτες της Market Basket.
Μετά την επένδυση των 46 εκατ. δολαρίων, κατάφερε να πείσει το δ.σ. της εταιρίας να αντικαταστήσει τα χρήματα που είχαν χαθεί, ώστε οι υπάλληλοι να μην στερηθούν το μπόνους τους.
Και αυτό, την ώρα που ο μέσος ταμίας στην Market Basket κερδίζει 40.000 δολάρια το χρόνο, έναντι των 21.370 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος της αγοράς στις ΗΠΑ.
Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Arthur S. Demoulas, του οποίου η οικογένεια ελέγχει το 50,5% της Market Basket. Με αυτή την οριακή πλειοψηφία, μπόρεσε να εξασφαλίσει την απόφαση του δ.σ. που έδιωξε τον ξάδερφό του.
Ο Arthur S. αντιτάχθηκε στο σχέδιο του Arthur T. να αντικατασταθούν τα 46 εκατ. δολάρια που είχαν χαθεί, λέγοντας ότι μια τέτοια ζημιά είναι μέρος του παιχνιδιού, όταν κάποιος επενδύει στο χρηματιστήριο.
Το σήριαλ μοιάζει να φτάνει στο τέλος του, αφότου ο Arthur T. προσέφερε 1,5 δισ. δολάρια για την πλήρη εξαγορά της Market Basket, σε μία κίνηση που θα του επιτρέψει να απομακρύνει τον ξάδερφό του από την εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 1917 από Έλληνες μετανάστες στο Lowell της Μασαχουσέτης και έχει περάσει δεκαετίες σε τέτοιες διαμάχες για τον έλεγχό της.