Κυρώσεις ετοιμάζουν Ευρώπη και Αμερική
Έρμαια των εξελίξεων στο μέτωπο της κρίσης μεταξύ Ρωσίας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις.
ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να αποκλείσουν ενεργειακούς κολοσσούς όπως είναι η Exxon, η BP και η Shell από τις έρευνες για πετρέλαιο στη ρωσική Αρκτική, στις βαθιές θάλασσες και σε σχηματισμούς σχιστόλιθων.
Την πληροφορία έδωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Bloomberg και μεταδίδει το Russia Today.
Οι κυρώσεις αυτές δεν θα αφορούν στην εξόρυξη και την παραγωγή που γίνεται αυτή τη στιγμή σε συμβατικά χερσαία πηγάδια ή σε ρηχά σημεία θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, περιοχών απ’ όπου γίνεται άντληση πετρελαίου εδώ και δεκαετίες. Αντιθέτως, τα νέα μέτρα θα αφορούν τη γεώτρηση που θα γίνεισε διάστημα 5-10 ετών από τώρα.
Η απαγόρευση έχει ως κύριο στόχο τα αποθέματα αργού που δεν θα προμήθευαν με πετρέλαιο τη διεθνή αγορά ενέργειας για τα επόμενα 5 χρόνια. Όπως αναφέρει το Russia Today, η ΕΕ απέτυχε να φτάσει σε συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Όπως πάντως ανέφερε αξιωματούχος στο Bloomberg, ο νέος κύκλος κυρώσεων ίσως αφορά τις προοπτικές ερευνών για πετρέλαιο στην Αρκτική, καθώς η απαγόρευση αν πραγματοποιηθεί θα επηρεάζει περαιτέρω τη συνεργασία με τη Ρωσία στις λεγόμενες “ευαίσθητες τεχνολογίες” και τις υπηρεσίες. Αυτού του είδους οι εξαγωγές θα πρέπει να έχουν την εξουσιοδότηση από τα κράτη μέλη αν τα προϊόντα προορίζονται για projects ανεύρεσης πετρελαίου σε βαθιές θάλασσες.
Μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε σημαντικό θέμα, αναφέρει ο πρώην σύμβουλος σε θέματα ενέργειας του Αμερικανού προέδρου, Jason Bordoff, καθώς, όπως λέει, “θα περιορίσει σημαντικά τη μελλοντική δυνατότητα παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, αν και είναι σημαντικό να πούμε ότι απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να είναι αποτελεσματική”.
Στο μεταξύ, πάντως, η ρωσική Rosneft και η αμερικανική ExxonMobil συνεχίζουν την από κοινού εκμετάλλευση της ρωσικής Αρκτικής και τον περασμένο μήνα άρχισνα τη γεώτρηση αξίας 700 εκατ. δολ. στο πηγάδι Universitetskaya – 1 που μπορεί να έχει 9 δισ. βαρέλια αργού που αντιστοιχούν σε 894 δισ. δολ.
Από τις νέες κυρώσεις μπορεί επίσης να επηρεαστούν και οι δραστηριότητες της Royal Dutch Shell στη Ρωσία. “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ανησυχίες έχει και η BP, λόγω του μεριδίου 19,75% που έχει στη Rosneft – που είναι και η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη Ρωσία. Αλλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές που μπορεί να πληγολυν αν “περάσουν” οι νέες κυρώσεις είναι η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil.