Τιμές – ρεκόρ για 3 πίνακες της τραπεζικής κληρονόμου
Η συλλογή έργων τέχνης που άφησε πίσω της η τραπεζική κληρονόμος Bunny Mellon χαρακτηρίζεται ως blockbuster. Αλλά από τις δημοπρασίες που σχεδιάζει ο οίκος Sotheby’s για την πώλησή της, απουσιάζουν μερικά από τα σπουδαιότερα κομμάτια της.
Τρεις πίνακες, δύο του Mark Rothko που αποτιμώνται έως και στα 250 εκατ. δολάρια και ένας του Richard Diebenkorn, θα απουσιάζουν από τις δημοπρασίες που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, αφού πουλήθηκαν ιδιωτικά φέτος, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.
Η συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού πιστεύεται πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αγοραπωλησίες στην αγορά της τέχνης, που δεν αποκλείεται να θέτει νέα προσωπικά ρεκόρ για τους δύο μεταπολεμικούς καλλιτέχνες.
Επίσης, ρίχνει φως στις ιδιωτικές πωλήσεις, το πιο μυστικοπαθές κομμάτι της ύψους 66 δισ. δολαρίων βιομηχανία της τέχνης. Σε αντίθεση με τις δημοπρασίες, όπου οι τελικές τιμές γίνονται δημόσια γνωστές, οι ιδιωτικές πωλήσεις είναι μυστικές.
Το γεγονός ότι κάποιοι μπόρεσαν να βάλουν στο χέρι τα καλύτερα έργα της συλλογής, πριν αυτά παρουσιαστούν σε μια γεμάτη αίθουσα με υποψήφιους αγοραστές, δείχνει τη μεγάλη ζήτηση για έργα – τρόπαια.
Και η συλλογή των Mellon έχει αρκετά τέτοια, αφού πολλά έργα της εκτίθενται σήμερα σε μουσεία. Ένας από τους πίνακες του Rothko αποτιμήθηκε από ειδικούς στα 150 εκατ. δολάρια και ο Diebenkorn στα 20 εκατ. δολάρια. Και αυτό, την ώρα που το προσωπικό ρεκόρ του Rothko βρίσκεται στα 86,9 εκατ. δολάρια, από τη δημοπρασία του 2012, όταν ο οίκος Christie’s πούλησε το “Orange, Red, Yellow”, χρονολογίας 1961.
Την ίδια χρονιά, και από τον ίδιο οίκο, σημειώθηκε και το προσωπικό ρεκόρ του Diebenkorn, στα 13,5 εκατ. δολάρια, με έναν πίνακα από τη σειρά του καλλιτέχνη “Ocean Park”.
Ένα τρίπτυχο του Francis Bacon έχει τον τίτλο του ακριβότερου έργου που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία, αφού άλλαξε χέρια στα 142,4 εκατ. δολάρια, μέσω του οίκου Christie’s, τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η Bunny Mellon, που πέθανε το Μάρτιο σε ηλικία 103 ετών, ήταν η χήρα του Paul Mellon, γιου του Andrew W. Mellon, βιομήχανου του Πίτσμπουργκ που έγινε τραπεζίτης και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του. Μάλιστα, υπήρξε και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, από το 1921 έως το 1932.