Οι μεγάλοι χορηγοί που τον… εγκατέλειψαν, οι πωλήσεις ακινήτων και τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα
Φεύγοντας από το δικαστήριο, την προπερασμένη Παρασκευή, ο Oscar Pistorius θα πρέπει να ένιωθε εκστασιασμένος για το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από την κατηγορία του φόνου εκ προ μελέτης της συντρόφου του, Reeva Steenkamp, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. Δημοσίως, πάντως, ο αθλητής προτιμά να δηλώνει όχι ενθουσιασμένος, αλλά οικονομικά κατεστραμμένος.
Πριν να πυροβολήσει και να σκοτώσει το μοντέλο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (πιστεύοντας ότι επρόκειτο για εισβολέα που είχε καταφέρει να μπει μέσα στο σπίτι του, όπως ισχυρίζεται έκτοτε), ο 27χρονος δρομέας κέρδιζε 5,6 εκατ. ραντ (σχεδόν 400.000 ευρώ) το χρόνο, όπως τουλάχιστον είπε ο ίδιος στο δικαστήριο. Άνθρωποι της βιομηχανίας των σπορ, πάντως, πιστεύουν ότι το πραγματικό νούμερο είναι περίπου τετραπλάσιο.
Η περιουσία του προερχόταν μόνο εν μέρει από τα έπαθλα των αγώνων που κέρδιζε, και κυρίως από τα διαφημιστικά συμβόλαια και τις χορηγίες. Και από αυτά, είχε αρκετά. Με τη Nike, τον οίκο μόδας Thierry Mugler, την BT και τα γυαλιά ηλίου Oakley. Μαζί με τον αδερφό του, Carl, είχε και την ευθύνη 4 εταιριών marketing.
Όμως, τα τεράστια νομικά έξοδα και η ακύρωση όλων των επικερδών συμβολαίων του άφησαν τον αθλητή σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Αρχικά, η δίκη επρόκειτο να διαρκέσει μόνο για 39 ημέρες, αλλά τελικά κράτησε πάνω από έξι μήνες, κοστίζοντας για τον Pistorius 100.000 ραντ (7.000 ευρώ) την ημέρα. Ο δικηγόρος του, Barry Roux, έπαιρνε 2.500 ευρώ την ημέρα, συν 250 ευρώ την ώρα, για την επιπλέον δουλειά. Ο Kenny Oldwage, και ο Brian Webber, που συμπλήρωναν την ομάδα υπεράσπισης, απαιτούσαν άλλα 1.700 και 1.400 ευρώ την ημέρα αντίστοιχα. Ο Pistorius ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να πουλήσει τα σπίτια του για να καλύψει τα νομικά έξοδα που βγήκαν εκτός ελέγχου, με τον Webber να εξηγεί το Μάρτιο ότι ο ίδιος ο αθλητής κάλυπτε το σχετικό κόστος μόνος του, από την αρχή. «Λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δίκης, αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση να πουλήσει το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που είχε». Και όπως εξήγησε, «ο κ. Pistorius δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του στο Silver Woods μετά την τραγωδία της 14ης Φεβρουαρίου του 2013. Ο κ. Pistorius δεν μπορεί να διανοηθεί να επιστρέψει για να ζήσει ξανά εκεί».
Έτσι, τον Ιούλιο, το σπίτι των τεσσάρων υπνοδωματίων πουλήθηκε αντί 315.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 37.000 ευρώ χαμηλότερα από την αξία του. Αγοραστής ήταν ένας σύμβουλος του κλάδου των ορυχείων, ο οποίος δηλώνει πως σκοπεύει να το νοικιάσει σε τρίτους. Ο Pistorius πούλησε ακόμα δύο σπίτια στην Πρετόρια και ένα οικόπεδο που είχε στην κατοχή του, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Όπως είχε πει ο ίδιος στο δικαστήριο, το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που είχε στην κατοχή του άξιζε σχεδόν 580.000 ευρώ.
Βέβαια, παρά τα οικονομικά προβλήματα που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει, ο αθλητής είναι μέλος μιας εξαιρετικά πλούσιας οικογένειας. Παρότι δεν διατηρεί σχέσεις με τον πατέρα του, εδώ και 18 μήνες ζει με το θείο του, τον 62χρονο επιχειρηματία Arnold, σε μία τριώροφη έπαυλη σε ένα πλούσιο προάστιο της Πρετόρια, γεμάτο με τις κατοικίες της ελίτ της Ν. Αφρικής, πρεσβείες και διπλωματικές κατοικίες.
Ο Arnold Pistorius, με τους αδερφούς του Henke – τον πατέρα του Oscar- Theo και Leo, πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί σε περισσότερες από 107 διαφορετικές εταιρίες με το πέρασμα των χρόνων, με δραστηριότητες από τα ορυχεία και τον τουρισμό έως τα ακίνητα. Το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας περιλαμβάνει ένα κτήμα όπου εκτρέφονται αντιλόπες και βουβάλια, ένα σαλέ του σκι στην Αυστρία, ένα ορυχείο και ακίνητα στη Μοζαμβίκη και τη Ν. Αφρική. Πάντως, ακόμα και εάν ο Pistorius μπορέσει τελικά να επιστρέψει στον αθλητισμό, το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλοι χορηγοί δεν θα βιαστούν να επιστρέψουν σε εκείνον. Η εικόνα του έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα, εξηγούν σύμβουλοι του κλάδου.