Στροφή 180 μοιρών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τολμά το Rockfeller Brothers Fund – Πεταμένα λεφτά θεωρούν την αξιοποίηση κοιτασμάτων
Οι εταιρείες που διαθέτουν και χρησιμοποιούν τους πιο δυνατούς υπερ-υπολογιστές στον κόσμο δεν ανήκουν ούτε στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας ούτε της βιοτεχνολογίας, ούτε καν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έγραφε την περασμένη Πέμπτη ο Εντ Κρουκς στους «Financial Times». Ανήκουν στον κλάδο του πετρελαίου: πρόκειται για τη βρετανική ΒΡ, την ιταλική Εni, τη γαλλική Total.
Τα μηχανήματα αυτά, που μπορούν να κάνουν 2-3 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, χρησιμοποιούνται από τις πάλαι ποτέ «7 αδελφές» για να συλλέγουν στοιχεία από σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούν οι ειδικοί και για να δημιουργούν σοφιστικέ τρισδιάστατες εικόνες βράχων χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Η χρήση υπερ-υπολογιστών αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της τεχνολογικής προόδου που έχει επιτύχει ο εξαιρετικά προσοδοφόρος για δεκαετίες ολόκληρες πετρελαϊκός επιχειρηματικός τομέας. Οσο όμως οι πιέσεις για την περιστολή του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων εντείνονται – πρόκειται για πιέσεις της μόδας, τα τελευταία χρόνια, σε όλους ανεξαιρέτως τους επιχειρηματικούς κλάδους και σε άπασες τις εκφάνσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων – τόσο πιο πολύ γκρινιάζουν οι οικονομικές υπηρεσίες και τα λογιστήρια των πετρελαϊκών κολοσσών για τις υπέρογκες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων που καλούνται να εγκρίνουν.
Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων βρίσκονται υπό απειλή, εκτιμούν οι ειδικοί. Γι’ αυτό και πολλοί αναλυτές – όπως επίσης και επενδυτές, και αυτό σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους για τον κλάδο – εκφράζουν την ανησυχία τους διαπιστώνοντας ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν επενδύουν αρκετά είτε για να διατηρήσουν το αναπτυξιακό τους βήμα σε ό,τι αφορά τις βασικές τους δραστηριότητες (την εξόρυξη υδρογονανθράκων δηλαδή) είτε για να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν ευνοεί την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου – το αντίθετο θα έλεγε κανείς! Για λόγους, ασφαλώς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς (υψηλές τιμές λιανικής).
Πεταμένα λεφτά
Η είδηση της εβδομάδας αυτής είναι άκρως ανησυχητική για τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και επίσης για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες – ακόμη και γι’ αυτές που διαθέτουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα στο υπέδαφός τους και πασχίζουν να τα εκμεταλλευθούν: Το Rockfeller Brothers Fund, η επενδυτική εταιρεία δηλαδή που ίδρυσαν οι γιοι του εμβληματικού «πετρελαιά» και ιδρυτή της Standard Oil, Τζον Ροκφέλερ, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τις συμμετοχές της σε εταιρείες εκμετάλλευσης των φυσικών καυσίμων του πλανήτη και να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!
Την απόφαση αυτή το ταμείο τη δικαιολογεί «εν μέρει επειδή η οικογένεια πιστεύει ότι, από επιχειρηματικής απόψεως, το μέλλον ανήκει στην εναλλακτική ενέργεια».
«Ο λόγος για τον οποίο οι πετρελαϊκές εταιρείες χρειάζονται τόσο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι επειδή η βασική τους δραστηριότητα καθίσταται όλο και πιο ανταγωνιστική» γράφουν οι «FT».
«Είναι δύσκολο για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμβατικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ελέγχονται από εθνικές επιχειρήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ετσι πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε πολύ δύσκολα κοιτάσματα που βρίσκονται σε βαθιά ύδατα, σε χαλαρή άμμο ή στην Αρκτική. Εκεί πρέπει να βρουν καινοτόμες λύσεις…» εξηγεί στην εφημερίδα ο διευθυντής επιστημονικών ερευνών της Total Ζαν-Φρανσουά Μινστέρ.
Πρωτοστατούν οι Ευρωπαίοι
Τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε έρευνες δύσκολα εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων τις κάνουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Σε απόλυτες τιμές η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell με 1,32 δισ. δολάρια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η αμερικανική ExxonMobil με 1,04 δισ. δολάρια και η γαλλική Total με 949 εκατ. δολάρια. Ως ποσοστό επί των πωλήσεών τους ωστόσο κορυφαία σε επενδύσεις στις καινοτόμες έρευνες είναι η Total (0,55%), ενώ η ExxonMobil, που είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, επενδύει μόνο το 0,2% του τζίρου της σε νέα κοιτάσματα.
Η Shell και η Total είναι οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που επενδύουν περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των βιοκαυσίμων. Εν κατακλείδι, αν πρόκειται να δοθεί η χαριστική βολή στον παγκόσμιο πετρελαϊκό τομέα, αυτή φαίνεται πως θα τη δώσει η ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα.
«Αν η Κίνα και η Ινδία αποφάσιζαν να στραφούν προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα περιοριζόταν δραστικά η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο» δήλωσε ο Μαρκ Λιούις της Kepler Cheuvreux. Αλλωστε, «η μείωση του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά με αυτά που διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης» προσθέτει ο αμερικανός αναλυτής. Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι οι συμφερότερες επενδύσεις για τις ενεργειακές εταιρείες είναι αυτές στις ανανεώσιμες πηγές.