Oι εξεγέρσεις στο Χονγκ Κονγκ αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία υποστηρίζει σε άρθρο του στο Bloomberg ο πρώην CEO της Pimco, Εl-Erian.
Όπως επισημαίνει, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε μια κρίσιμη καμπή, με την ανάπτυξη να εξανεμίζεται στην Ευρώπη, τις ανεπτυγμένες οικονομίες να κατεβάζουν ταχύτητα και τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να αναπτύσσονται με μέτριους ρυθμούς. Την ίδια ώρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι εστίες ανάληψης υπερβολικού ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια πολιτικά παρακινούμενη επιβράδυνση στην Κίνα» προειδοποιεί ο El-Erian.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι βιάζονται να προεξοφλήσουν πως η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, επικαλούμενοι την αποδεδειγμένη ικανότητα των κινεζικών αρχών να καταστέλλουν εγχώριες διαδηλώσεις. «Για αυτούς είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να λήξει η τρέχουσα πολιτική ανυπακοή στο Χονγκ Κόνγκ» γράφει ο El Erian.
Ωστόσο, η θέση αυτή αγνοεί δύο σημαντικές ιστορικές εξελίξεις, επισημαίνει ο ίδιος.
Πρώτον, ο συνδυασμός του ίντερνετ, των κοινωνικών δικτύων και της μεγαλύτερης κινητικότητας διευκολύνει την οργάνωση και διατήρηση διαδηλώσεων και ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην επίτευξη των στόχων τους. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των συλλογικών δράσεων.
Δεύτερον, η Κίνα έχει εμπλακεί στο δύσκολο έργο της ανανέωσης του αναπτυξιακού της μοντέλου. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μείωση της εξάρτησης από εξωτερικές πηγές ζήτησης και κρατικές επενδύσεις και την μετατόπιση προς την δημιουργία εγχώριων «μηχανών» ανάπτυξης, επενδύσεων, κατανάλωσης και ευημερίας.
Κατά τον El-Erian αυτό δεν σημαίνει πως η εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ απειλεί την σταθερότητα της κινεζικής κυβέρνησης και ότι μια οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα θα προκαλέσει σοκ στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όπως τονίζει το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση της Κίνας θα επικρατήσει του κινήματος Occupy Central.
Αλλά για να το επιτύχει αυτό, πιθανότατα θα αναγκαστεί να καθυστερήσει ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει για περισσότερο χρονικό διάστημα το παλιό και αναχρονιστικό μοντέλο, ακριβώς όπως αντέδρασε και η Βραζιλία στις διαδηλώσεις πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και όπως υποστηρίζει, αυτό θα έχει επιπτώσεις τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.