Η οικονομική κρίση άγγιξε ακόμη και τους φανταστικούς ήρωες των παιδιών.
Αν και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, η Eurodisney του Παρισιού, παλεύει να κρατήσει τη λάμψη της, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Mε τα χρέη να ανέρχονται σε 1,75 δισ. ευρώ, η μητρική εταιρία Walt Disney ανακοίνωσε χθες ότι συμφωνήθηκε πακέτο διάσωσης για να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του θεματικού πάρκου. Η θυγατρική εταιρία στο Παρίσι θα δεχτεί “ένεση” ρευστότητας καθώς συμφωνήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Walt Disney κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ!
Σύμφωνα με την Guardian, το σχέδιο περιλαμβάνει αναδιάρθρωση δανείων και πώληση ποσοστού, που μεταφράζεται σε έκδοση δικαιωμάτων 420 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους μετόχους.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα της Euro Disney και επιπλέον περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ χρέους της θυγατρικής θα μετατραπούν σε μετοχές. Οι αποφάσεις συνοδεύτηκαν με «βουτιά» της μετοχής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού κατά 14%.
Πάνω από 275 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περιηγηθεί στον κόσμο του «Μαγικού Βασιλείου» από το 1992 ως σήμερα, ωστόσο η Euro Disney δεν υπήρξε ποτέ κερδοφόρα. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του πάρκου, Μαρκ Στεντ, το χρέος έχει γίνει τώρα τόσο δυσβάσταχτο που είναι αδύνατον να συντηρηθούν οι εγκαταστάσεις, πόσο μάλλον να γίνουν επενδύσεις σε νέες ατραξιόν ανταγωνιστικές στα θεματικά πάρκα της Ντίσνεϊ στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου επιμένουν ότι η απουσία συντήρησης στη Euro Disney είναι πλέον εμφανής ειδικά στους τουρίστες από τους οποίους ζητείται να πληρώσουν από 65 ευρώ και πάνω, ανάλογα με τη διάρκεια της παραμονής τους και τις ατραξιόν που θα επισκεφτούν. «Πρέπει να φρεσκάρουμε τις εγκαταστάσεις που εμφανίζουν κόπωση», σημειώνει ο Μαρκ Στεντ και συμπληρώνει ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την 25η επέτειο του 2017».
Η Walt Disney κατέχει το 40% της Euro Disney και 10% ανήκει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αλ Γαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαΐντ, ο οποίος με την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο είχε δώσει ανάσες στη θυγατρική, αλλά δεν ήταν αρκετές.
Η εταιρία έκλεισε την περσινή χρονιά με λειτουργικές ζημιές ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που ο αριθμός των επισκεπτών του πάρκου μειώθηκε σχεδόν 7%.