«Άστεγοι» και εξαντλημένοι λόγω των διαρκών ταξιδιών τους αλλά με παχυλές αμοιβές
Στις τελευταίες ώρες πριν από το θάνατό του, ο Christophe de Margerie έκανε αυτό που απαιτείται από κάθε διευθύνοντα σύμβουλο: Εκπροσωπούσε την εταιρία του στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς του πλανήτη.
Ο CEO της γαλλικής Total σκοτώθηκε όταν ένα εκχιονιστικό μηχάνημα έπεσε πάνω στο ιδιωτικό τζετ του, στον αεροδιάδρομο αεροδρομίου της Μόσχας. Ο 63χρονος μάνατζερ επέστρεφε στο Παρίσι, έχοντας δώσει ομιλία κατά των κυρώσεων σε ένα επενδυτικό συμβούλιο. Μπροστά του βρισκόταν ένα κοινό 50 άλλων CEO, που επίσης βρίσκονταν μακριά από τα σπίτια τους.
Ο de Margerie είναι μέρος ενός στρατού στελεχών που έχουν συνηθίσει να περνούν τη ζωή τους μέσα σε ένα αεροπλάνο, από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη και από εκεί στη Σαγκάη. «Οι σημερινοί CEOs διεθνών εταιριών, συνήθως ταξιδεύουν 20 ημέρες το μήνα», εξηγεί ο Jeffrey Sonnenfeld, του Yale. «Είναι σαν να ζητάμε από τους γιατρούς να δουλεύουν σε βάρδιες 50 ωρών μέσα στα επείγοντα. Ποιος μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του με τόσο εξαντλητικά ταξίδια;».
Βέβαια, οι CEOs συνήθως ταξιδεύουν με μία άνεση που σπάνια βιώνουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες. Είτε με τα εταιρικά τζετ ή στην πρώτη και business θέση των αεροπλάνων της γραμμής. Και την ίδια στιγμή, αμείβονται με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, για να αποζημιωθούν για τα απαιτητικά ωράριά τους.
Κάπως έτσι, ο Sergio Marchionne, CEO της Fiat/Chrysler, δηλώνει πως εδώ και πέντε χρόνια είναι άστεγος, αφού κινείται διαρκώς από τη μία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανάμεσα στο Τορίνο της Ιταλίας και το Ντιτρόιτ. «Το να έχω ένα σπίτι με το δικό μου lifestyle είναι αντιφατικό», λέει ο Marchionne, που συχνά μετακινείται μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας αρκετές φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Προ ημερών, επέστρεψε από το Μίσιγκαν στην Ιταλία την Παρασκευή το βράδυ και δύο ημέρες αργότερα ταξίδεψε και πάλι στις ΗΠΑ, για να χτυπήσει το καμπανάκι του NYSE.
Κάποιοι CEOs φτάνουν στο σημείο όπου συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς ένα διάλειμμα. Ο Ton Buechner πήρε ένα μήνα άδεια το Σεπτέμβριο, κατόπιν εντολής του γιατρού του, μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της Akzo Nobel. Ο Johann Rupert, πρόεδρος της Cie. Financiere Richemont SA, της ελβετικής εταιρίας πολυτελών ειδών που έχει στην κατοχή της την Cartier, απείχε από τα καθήκοντά του για ένα χρόνο, και επέστρεψε μόλις τον περασμένο μήνα. «Είναι ειρωνεία ότι κάποιος στη βιομηχανία των ρολογιών δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο του χρόνου του», είχε πει ο Rupert το Μάιο του 2013, όταν ανακοίνωσε το σχέδιό του να λείψει για ένα χρόνο, για να αφιερωθεί –μεταξύ άλλων- σε μαθήματα ψαρέματος.
Ο Max Schireson παραιτήθηκε από CEO της εταιρίας βάσεων δεδομένων MongoDB Inc. πρόσφατα, λέγοντας ότι κουράστηκε να ταξιδεύει ανάμεσα στο Palo Alto της Καλιφόρνιας και τη Νέα Υόρκη, καλύπτοντας 300.000 μίλια σε ένα χρόνο. «Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, έχασα πολλές από τις στιγμές διασκέδασης της οικογένειάς μου και κυρίως, δεν μπορούσα να είμαι με τα παιδιά μου όταν το κουτάβι μας χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ή όταν ο γιος μου υποβλήθηκε σε (μικρή και επιτυχημένη και ασφαλώς απρόσμενη) χειρουργική επέμβαση», εξηγούσε ο Schireson.