Η Banco Santander SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.
Η Santader, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης με βάση την χρηματιστηριακή της αξία, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,61 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 1,06 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet, ανέμεναν καθαρά κέρδη 1,51 δισ. ευρώ.
Οι μονάδες της Santander σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία, υπήρξαν τα τελευταία τρίμηνα οι μοχλοί ανάπτυξης των κερδών της τράπεζας.
Την Παρασκευή, η Santander αύξηση το ποσοστό ιδιοκτησίας στην βραζιλιάνικη μονάδα στο 83,3% καθώς αρκετοί επενδυτές αποδέχθηκαν την πρόταση της τράπεζας να αγοράσει τα δικαιώματα μειοψηφίας. Οι επενδυτές που ελέγχουν το 13,65% του κεφαλαίου της βραζιλιάνικης θυγατρικής, αποδέχθηκαν την προσφορά. Η κίνηση ήταν μια προσπάθεια της Santander να αποκτήσει το 25% της τράπεζας που δεν κατέχει ήδη. Η Santander προχώρησε σε ΙΡΟ της μονάδας της στην Βραζιλία, κατά 88,3%, και έκτοτε έχει χειρότερες επιδόσεις από αυτές που ανέμενε η τράπεζα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, παραπαίει.
Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εξέτασης των τραπεζών, ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου ότι η Santander είχε ένα μαξιλάρι κεφαλαιακής επάρκειας 10,34% τον Δεκέμβριο του 2013. ΤΟ όριο για να περάσει αυτό το μέρος των «εξετάσεων» των ισολογισμών, ήταν το 8% των risk-weighted assets. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Santander είχε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,95% σύμφωνα με ένα υποθετικό δυσμενές σενάριο, στο οποίο η Ισπανία για παράδειγμα, θα είχε υποστεί σημαντική πτώση των τιμών των κατοικιών μέχρι το 2016 καθώς και συρρίκνωση της οικονομίας της αυτό το χρόνο και τον επόμενο, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται μόλις στο 0,1% το 2016. Το όριο στο δυσμενές σενάριο διαμορφωνόταν στο 5,5%.
Ένας από τους στόχους των tests ήταν να αποκαλυφθεί η υγεία των τραπεζών που χρησιμοποιούν έναν κοινό προσδιορισμό των επισφαλών δανείων, καθιστώντας ευκολότερη τη σύγκριση των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ αναλαμβάνει την άμεση εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και την Santander, από σήμερα.
Τα σημερινά αποτελέσματα είναι τα πρώτα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίας χωρίς τον Emilio Botin στο τιμόνι. Ο Botin, ο οποίος μεταμόρφωσε την Santander σε περιφερειακό ισπανικό πιστωτικό ίδρυμα στην μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης με βάση την χρηματιστηριακή αξία, πέθανε τον Σεπτέμβριο, τρεις εβδομάδες πριν από τα 80α γενέθλιά του.
Την επόμενη ημέρα, το δ.σ. της Santander διόρισε την κόρη του, την Ana Botin, ως εκτελεστικό πρόεδρο. Η Botin, η οποία διοικούσε την βρετανική μονάδα της τράπεζας, έχει υποσχεθεί να συνεχίσει αυτό που ο πατέρας της ονόμαζε success story.