Συνολικά εννιά είναι οι αιτίες, που μερίδα επενδυτών διστάζει να επανατοποθετηθεί στη Wall Street, καθώς αντιμετωπίζει με προβληματισμό την εκτόξευση των δεικτών – σχεδόν 34% – τους τελευταίους 6 μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι επενδυτές στέκονται δύσπιστοι απέναντι στις εξελίξεις στην αμερικανική χρηματαγορά. Πρώτος και βασικός λόγος είναι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων από τη Fed. Όταν το εν λόγω πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Αύγουστο προκάλεσε ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτές ωστόσο ανησυχούν, ότι μόλις παύσει η συνεχής ροή χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα οι δείκτες στη Wall θα προσγειωθούν απότομα.
Δεύτερος σημαντικός λόγος αποτελεί η πολιτική αστάθεια, που χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό τις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, που έχουν εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια. Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με σταθερά ακριβή ενέργεια είναι αδύνατη.
Όσον αφορά εντός των αμερικανικών συνόρων, τα συνδικάτα στις ΗΠΑ μοιάζουν ετοιμοπόλεμα, μπροστά στο κίνδυνο περικοπών στις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς τουλάχιστον 40 από τις 50 Πολιτείες προχωρούν σε μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη χρεοκοπία.
Τέταρτος λόγος ανησυχίας για τους επενδυτές αποτελεί η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το οποίο ενδεχομένως να αναθεωρηθεί ακόμα χαμηλότερα, αν συνεχιστεί η ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου.
Επιπλέον, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, που εκδηλώνονται σε Κίνα και Ευρώπη δεν αποκλείεται σύντομα να αγγίξουν και τις ΗΠΑ, αν και στην παρούσα φάση, ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλά, διαχειρίσιμα επίπεδα.
Έβδομος λόγος ανησυχίας είναι η σταθερά υψηλή ανεργία, 8,9% τον Φεβρουάριο, έναντι 9% τον προηγούμενο μήνα. Ένδειξη, ότι οι επιχειρήσεις διστάζουν να προσλάβουν νέο προσωπικό, κρατώντας επιφυλακτική στάση απέναντι στις εξελίξεις.
Επιπρόσθετα, ο διχασμός που παρατηρείται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, όσον αφορά στις περικοπές στον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ότι θα χαθεί η όποια σύμπλευση στην άσκηση οικονομικής πολιτικής των δύο κομμάτων.
Τέλος, αρνητικό γεγονός για τους επενδυτές στη Wall αποτελεί η εντεινόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς πλέον και η Πορτογαλία έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα, για να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.