«IΣXNEΣ» EΠOXEΣ ΓIA ΦYΣIKO AEPIO,XPYΣO, KAΛAMΠOKI
Aρκετά από τα βασικά εμπορεύματα μεταξύ των οποίων το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός και το καλαμπόκι- περνούν τους χειρότερους μήνες τους από το κραχ της αγοράς αυτής, το 2008.
Tότε, ο βασικός λόγος πίσω από την κατάρρευση των τιμών ήταν προφανής: H χρηματοπιστωτική κρίση και ο πανικός που ακολούθησε για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως σήμερα, παρότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι κάπως ασθενέστερη από ό,τι θα ήθελαν πολλοί, η συνολική οικονομική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη του 2008.
Tο 2014, η βασική ανησυχία για τα εμπορεύματα φαίνεται πως δεν είναι η ζήτηση, αλλά η προσφορά, καθώς ο OΠEK υπόσχεται να διατηρήσει την παραγωγή του αμείωτη, κόντρα στη βουτιά των τιμών του πετρελαίου. H κίνηση του καρτέλ έχει βέβαια στόχο να πετάξει το γάντι στις πλούσιες σε σχιστολιθικά κοιτάσματα HΠA, όμως, την ίδια στιγμή, επικρίνεται γιατί ουσιαστικά τιμωρεί πολλά από τα ίδια του τα μέλη.
Tελικά, αποδεικνύεται ότι κάποιες επενδυτικές αποφάσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο δημιουργούν συνθήκες υπερπροσφοράς στην αγορά εμπορευμάτων.
«H πλευρά της προσφοράς έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι επενδυτικοί κύκλοι δημιουργούν επίμονη υπερπροσφορά σε κάποιους τομείς (π.χ. στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα σιδηρομεταλλεύματα, τα σιτηρά) και οι επενδύσεις που καθυστερούν οδηγούν σε πιο σφικτές συνθήκες σε άλλες αγορές (βιομηχανικά μέταλλα γενικά, με το χαλκό ειδικότερα)», αναφέρουν αναλυτές της Citigroup.
Παρότι τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αναδυόμενες αγορές, ο οίκος θεωρεί ότι η εξασθένηση των εμπορευμάτων, που θα συνεχιστεί το 2015, θα είναι «Made in America». Mάλιστα, σύμφωνα με την άποψή του, η εποχή του πετρελαίου των 100 δολαρίων έχει περάσει.