Η επόμενη χρονιά δεν φαίνεται ευοίωνη για την αμυντική βιομηχανία, καθώς οι κυβερνήσεις ισχυρών κρατών προχωρούν σε περικοπές στις δαπάνες τους, σύμφωνα με νέα ανάλυση της IHS Jane’s.
«Λόγω των περαιτέρω περικοπών που απαιτούνται στις κρατικές δαπάνες στη Δύση και της μείωσης των πετρελαϊκών εσόδων που επιβραδύνει την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, οι αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να συρρικνωθούν το 2015», αναφέρεται στην ανάλυση, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η IHS Jane’s εκτιμά πως οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 1,6 τρισ. δολάρια το 2015, μειωμένες κατά σχεδόν 6% έναντι των 1,7 τρισ. δολαρίων το 2013 (πρόκειται για την τελευταία μέτρηση).
Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, έξι χώρες παρήγαγαν το 60% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών το 2013, με τις ΗΠΑ μόνο να αντιπροσωπεύουν το 35%. Όμως, οι αμερικανικές δαπάνες κινούνται πτωτικά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το αυτόματο πλαφόν στις δαπάνες, το 2011, και ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι η χώρα αυτή θα έχει τη «μερίδα του λέοντος» στις μειώσεις το επόμενο έτος.
«Η επίπτωση του αυτόματου πλαφόν και της μείωσης της χρηματοδότησης των Υπεράκτιων Έκτακτων Επιχειρήσεων (Overseas Contingency Operations) ευθύνονται για την αρνητική τάση στις ΗΠΑ καθώς και για τη δημιουργία βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας», σημειώνει η IHS, αναφερόμενη στον περιορισμό των κρατικών δαπανών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Η πτωτική τάση στις ΗΠΑ αναμένεται να αντισταθμίσει και την εντυπωσιακή ανάπτυξη στις δαπάνες της Κίνας, που έρχεται δεύτερη στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2014 κατά 132 δισ. δολάρια (12,2% ετήσια αύξηση έναντι του 2013).
Προβληματική είναι η εικόνα και σε Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία, που βρίσκονται μεταξύ των επτά χωρών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως. Η Μόσχα αναμένεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της κατά 30% του χρόνου, όμως λόγω της ύφεσης και της νομισματικής κρίσης στη χώρα, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποίησε για αναθεώρηση των στοιχείων αυτών. Το αμυντικό πρόγραμμα της Βρετανίας υποθέτει μηδενική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού μεταξύ του 2015 και του 2020, ενώ οι δαπάνες της Γαλλίας αναμένεται να μειωθούν κατά περισσότερο από 7% μέχρι το 2019.
Σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή, η οποία συνεισφέρει πολλά στην αμυντική βιομηχανία, με δαπάνες να αυξάνονται κατά σχεδόν 9% κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία χρόνια, βασικοί «παίκτες» όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να διατηρήσουν σταθερές τις δαπάνες τους το 2015, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στις οικονομίες τους η πτώση της τιμής του πετρελαίου.