Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda παίρνει επιτέλους αύξηση μισθού και το ίδιο συμβαίνει και με έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων σε όλο το βιομηχανικό κόσμο.
Οι μισθοί αρχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, καθώς η βελτίωση της αγοράς εργασίας αναγκάζει τους εργοδότες να δώσουν καλύτερες αμοιβές. Για τα νοικοκυριά, που ήδη βλέπουν τα οικονομικά τους να ευνοούνται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, αυτά είναι και άλλα καλά νέα.
Οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες. Ο Kuroda, για παράδειγμα, παίρνει 1,3% και σίγουρα οι εργαζόμενοι έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν για να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν αρχίσει η αμερικανική ύφεση, στα τέλη του 2007.
Όμως, το γεγονός ότι οι μισθοί βελτιώνονται είναι μία ευπρόσδεκτη ένδειξη της εξυγίανσης της παγκόσμιας οικονομίας και των προοπτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης. «Είναι μια πολύ επιθυμητή εξέλιξη. Είναι αυτό που θέλουν να βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες», σημειώνει ο Peter Hooper, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Securities και πρώην στέλεχος της Federal Reserve.
Οι μισθολογικές αυξήσεις θα βοηθήσουν στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι εργαζόμενοι θα ξοδέψουν τα έξτρα χρήματα που θα βγάζουν. Και η μείωση στις τιμές του πετρελαίου θα βελτιώσει ακόμα παραπάνω την αγοραστική τους δύναμη. Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2015, έπειτα από αύξηση 3,2% φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων του Bloomberg.
Η αύξηση των μισθών ενδέχεται τελικά να οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς οι επιχειρήσεις θα ανεβάζουν τις τιμές τους, για να αντισταθμίσουν την αύξηση του εργατικού κόστους. Και αυτό είναι κάτι που οι κεντρικοί τραπεζίτες επιζητούν αντί να φοβούνται, με δεδομένη την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν τις παγίδες του αποπληθωρισμού.