Η άνοδος της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού κατά 40% στο ιστορικό υψηλό δημιουργεί νέες προσδοκίες
Εάν υπάρχει ένας μάνατζερ που κατά κοινή ομολογία όλων αξίζει τον τίτλο του «CEO της χρονιάς» για το 2014, αυτός δεν είναι άλλος από τον Tim Cook. Το γεγονός ότι η Apple είναι και πάλι το αγαπημένο παιδί της Wall Street δεν περνά απαρατήρητο. Και όταν αποφάσισε να παραδεχθεί δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, ο Cook κέρδισε ακόμα και τους τελευταίους από τους επικριτές του.
Η μετοχή της Apple σημείωσε το 2014 άνοδο 40% και βρέθηκε κοντά στο ιστορικό υψηλό της, έπειτα από την κυκλοφορία των νέων iPhones και της υπηρεσίας Apple Pay, καθώς και λόγω της προσμονής για το Apple Watch, το έξυπνο ρολόι, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.
Βέβαια, κανείς δεν ξεχνά ότι ο Cook είναι ο CEO με τη σκληρότερη δουλειά στην Επιχειρηματική Αμερική. Η αγορά περίμενε από αυτόν να αποδείξει ότι η Apple μπορεί να παραμείνει στην κορυφή και χωρίς τον οραματιστή ιδρυτή της, Steve Jobs. Τη χρονιά που πέρασε, όμως, κατάφερε να πείσει ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς.
Κατά το CNNmoney, μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους CEOs της χρονιάς αξίζει και ένας εκ των μεγάλων ανταγωνιστών του Cook, ο John Chen, της BlackBerry. Και μόνο το ότι η εταιρία του είναι ακόμα ζωντανή, θεωρείται κατόρθωμα αυτού του μάνατζερ. Ο Chen σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία αυτού του καναδικού γίγαντα, αποφασίζοντας να μην προσπαθεί πια να ανακτήσει τα χαμένα μερίδια αγοράς της στην κινητή, με κάθε κόστος.
Αντ’ αυτού, εστίασε περισσότερο στο software, με αποτέλεσμα η μετοχή της BlackBerry να ενισχυθεί κατά 35% το 2014 και οι επενδυτές να μην πιστεύουν πια ότι η μοναδική λύση για την επιβίωσή της είναι να εξαγοραστεί.
Όσο για το νέο CEO της Microsoft, τον Satya Nadella, αυτός απέδειξε στη Wall Street ότι παρότι ήταν μία λύση εκ των έσω, ήταν και ο σωστός άνθρωπος για τη θέση. Η μετοχή της εταιρίας ενισχύθηκε κατά 26%, καθώς οι επενδυτές επιβράβευσαν τη στρατηγική του Nadella στο cloud και την κινητή. Όμως, τα επιτεύγματά του επισκιάστηκαν από το τουλάχιστον ατυχές σχόλιο που έκανε για τις γυναίκες.
Δηλώνοντας ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ζητούν αυξήσεις αλλά να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα και στο καλό κάρμα για να πάνε μπροστά, ντρόπιασε τη Microsoft ακόμα περισσότερο και από τον προκάτοχό του, Steve Ballmer, ο οποίος ήταν γνωστός για τις τρελές στιγμές του.
Οι συμβουλές του, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν προορίζονταν για την Mary Barra, η οποία κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα CEO σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως, η Barra δεν είχε και πολύ χρόνο για να γιορτάσει την αναρρίχησή της στην κορυφή της General Motors.
Η εταιρία της βυθίστηκε σε κρίση καθώς η μία ανάκληση ελαττωματικών αυτοκινήτων διαδεχόταν την άλλη. Η ίδια θα μπορούσε να είχε χειριστεί την κατάσταση αυτή και καλύτερα, αλλά τελικά, ανέλαβε την ευθύνη για τα προβλήματα της GM και πιέζει ώστε να αλλάξουν όσα έφεραν την αυτοκινητοβιομηχανία σε αυτή τη θέση.
Η λίστα των CEOs που πέρασαν την πιο επεισοδιακή χρονιά συμπληρώνεται με μία ακόμα γυναίκα, την Marissa Mayer. Η εταιρία της, η Yahoo, μπορεί να υπερ-απέδωσε έναντι της ανταγωνιστικής Google, αλλά η Mayer δεν είναι αυτή που δικαιούται τα εύσημα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο μεγάλος λόγος πίσω από το +25% της Yahoo είναι η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba. Η απόφαση να αγοραστούν οι μετοχές αυτές ελήφθη πολύ πριν από την εποχή της Mayer, το 2005.