Οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για το προνόμιο να δανείσουν κράτη, όπως η Γερμανία και η Ελβετία
Κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών συνολικού ύψους 4 τρισ. δολαρίων εμφανίζουν αυτή τη στιγμή αρνητικές αποδόσεις, καθώς στην πράξη, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για το προνόμιο να δανείσουν κράτη όπως η Γερμανία και η Ελβετία. Στην αγορά των ομολόγων, η σημερινή εποχή είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική, αφού η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του παρατεταμένου αποπληθωρισμού, ενώ η παγκόσμια οικονομία δίνει όλο και περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης.
«Δεν είναι ένα καλό συναίσθημα», λέει ο Mike Amey, διαχειριστής κεφαλαίων της PIMCO, εξηγώντας ότι δεν περίμενε ποτέ ότι θα αγόραζε ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα βγει χαμένος. Όμως, κάποιοι από τους πελάτες του είναι πλέον διατεθειμένοι να υποστούν μικρές ζημιές, ώστε να γνωρίζουν ότι κατά τα άλλα, τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι καμιά δεκαριά χώρες, από τη Γερμανία έως τη Γαλλία και την Ιαπωνία, μπορούν πλέον να δανειστούν με αρνητικό κόστος.
Η ζήτηση για τις ασφαλείς επενδύσεις είναι ακόρεστη, γεγονός που περιπλέκει το έργο του Mario Draghi, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ σχεδιάζει να ρίξει 1,1 τρισ. ευρώ στις οικονομίες της Ευρωζώνης, μέσω ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Θεωρητικά, στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τις αποδόσεις των πιο ασφαλών ομολόγων, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο, τα ομόλογα των λιγότερο φερέγγυων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και οι μετοχές θα ευνοηθούν, σύμφωνα με τη θεωρία. Όμως, όπως εξηγεί ο David Tan της JP Morgan, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν ακόμα και όταν αγοράζουν ομόλογα αρνητικών αποδόσεων.
Και αυτό γιατί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που ξεκινά το Μάρτιο, θα ενισχύσει τις τιμές ακόμα και των πιο ακριβών ομολόγων. Ειδικά στην εποχή του αποπληθωρισμού, το να έχει κανείς στα χέρια του αυτούς τους τίτλους είναι απολύτως λογικό. Έτσι και αλλιώς, οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν το ένα χαμηλό μετά το άλλο σε όλο τον κόσμο.
Οι αποδόσεις των ομολόγων των 25 ανεπτυγμένων κρατών που παρακολουθεί το Bloomberg έχουν σημειώσει πτώση φέτος. Για τις χώρες της Ευρωζώνης, η μέση απόδοση έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,68%. Στην Ελβετία, οι επενδυτές πληρώνουν την κυβέρνηση για να τη δανείσουν εδώ και μία δεκαετία.
«Πρόκειται για μία μοναδική κατάσταση», σημειώνει ο Oliver Eichmann, επικεφαλής ομολόγων της Deutsche Asset, η οποία διαχειρίζεται 1,1 τρισ. δολάρια.
«Προσπαθούμε να αποφύγουμε να αγοράσουμε ή να διακρατήσουμε assets αρνητικών αποδόσεων. Αυτό είναι κάτι νέο και κάτι στο οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε». Η νέα αυτή κατάσταση σχετίζεται εν μέρει με την επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσφατα, το ΔΝΤ υποβάθμισε δραματικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.