Στο επίκεντρο η Ελλάδα
Εάν υπήρχε ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης μιας ενδεχόμενης ελληνικής κρίσης μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, η απόφαση του Mario Draghi να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τον έχει εξαλείψει. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η άνοδος του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, που έστειλε την απόδοσή του στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, την ίδια στιγμή που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυξανόταν, στις αρχές της εβδομάδας, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Εάν επενδύεις ευρέως στην Ευρώπη, θα πρέπει να είσαι αρκετά ήρεμος», λέει ο Michael Krautzberger, επικεφαλής ομολόγων της BlackRock στο Λονσίνο. «Εάν κανείς κοιτάξει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα δει άνοδο των τιμών τους και μείωση των αποδόσεών τους. Εάν η αγορά ανησυχούσε για τη μετάδοση κάποιας κρίσης, δεν θα είχαμε αυτή την αντίδραση».
Πραγματικά, η απόδοση του ιταλικού 30ετούς ομολόγου έπεσε στο 2,51%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Η Ιταλία δανείζεται στη 10ετία με κόστος μόλις 1,5%. Η απόδοση του ισπανικού 30ετούς ομολόγου έπεσε ακόμα και κάτω από το 2,3%.
Με την ΕΚΤ να ανακοινώνει ότι θα αγοράζει τίτλους ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα έως το Σεπτέμβριο του 2016, προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Αυτό βοηθά να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για τις πολιτικές προεκτάσεις της νίκης ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες χώρες όπου κόμματα με ατζέντα κατά της λιτότητας εμφανίζουν ισχυρές επιδόσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ισπανία με τους Podemos.
Από τις αρχές του έτους, ενώ τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν πτώση 12%, τα ιταλικά και τα ισπανικά ενισχύονται κατά 8%, ενώ τα γερμανικά κερδίζουν πάνω από 6%.