Από το φαινόμενο Jordan Casey που είναι μόλις 15 ετών έως τον 19χρονο δημιουργό του Summly Nick D’ Aloisio
Όταν ο Jordan Casey ανέβηκε στη σκηνή, σε συνέδριο στη Μαδρίτη για να παρουσιάσει την τεχνολογική επιχείρησή του, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει την ειδική ράμπα. Με ένα μικρό άλμα, βρέθηκε πάνω στην πλατφόρμα. Ήταν βέβαια ο ενθουσιασμός για την παρουσίαση, αλλά βοήθησε και το γεγονός ότι αυτός ο επιχειρηματίας είναι μόλις 15 χρόνων.
Ο Casey ήταν ο βασικός ομιλητής στο συνέδριο για τους νέους Ευρωπαίους επιχειρηματίες. Συχνά αναφέρεται ως ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπης. Ο ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. «Νιώθω ότι έχω κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Σε 10 χρόνια θα είμαι 25 και θα έχω ήδη 13 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, επομένως, αυτό είναι κάπως cool», λέει.
Γεννημένος στην Ιρλανδία, ο Casey έμαθε να γράφει προγράμματα από τα 9 του χρόνια. Μετά, δημιούργησε ένα παιχνίδι υπολογιστών, το Alien Ball vs Humans, με το οποίο κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των charts του Apple Store της Ιρλανδίας.
Το 2012 ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση, την Casey Games, με δύο άτομα προσωπικό. Έκτοτε, έχει ιδρύσει δύο ακόμα επιχειρήσεις που ασχολούνται με applications. Και όλα αυτά, ενώ, όπως λέει, δεν προλαβαίνει να δουλεύει όσο θα ήθελε, αφού πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, να παίζει ποδόσφαιρο και να κάνει όλα όσα κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του.
Έχει ήδη πουλήσει 50.000 κομμάτια του Alien Ball, με τιμή γύρω στα 0,99 δολάρια το καθένα. Αλλά ο ίδιος απαντά «δεν γνωρίζω τα ακριβή νούμερα», όταν τον ρωτούν πόσα έχει βγάλει. Και όλα αυτά, αφότου χρειάστηκε να «παγιδεύσει» τους γονείς του για να του αγοράσουν το πρώτο του λάπτοπ, όταν ήταν 12 ετών.
Όπως λέει, τους έστειλε μια επιστολή, η οποία υποτίθεται ότι είχε ως αποστολέα την Apple, για να τους εξηγήσει τα οφέλη που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής στην πρόοδο των παιδιών. Πλέον, οι γονείς του τον στηρίζουν πλήρως, ακόμα και όταν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πάει στο πανεπιστήμιο, αφού δεν πιστεύει ότι μπορεί να μάθει εκεί κάτι περισσότερο. «Πραγματικά δεν πιστεύω ότι το πανεπιστήμιο θα με διδάξει κάτι που δεν μπορώ να το μάθω αμέσως δωρεάν.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να τα μάθεις μόνος σου χρησιμοποιώντας το ίντερνετ». Οι γονείς του συμφωνούν. «Παλιά πίστευα ότι το πανεπιστήμιο ήταν αναγκαίο για να επιτύχει κανείς. Αλλά αφότου ο Jordan ακολούθησε αυτό το δρόμο, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να φτάσεις εκεί που θέλεις να είσαι», λέει η μητέρα του.
Στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική ιστορία είναι γεμάτη με έφηβους που έφεραν την επανάσταση, ειδικά στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Όλοι ξέρουν, για παράδειγμα, ότι ο Steve Jobs ίδρυσε την Apple σε ηλικία 19 ετών, στο γκαράζ των γονιών του. Ενώ ο Mark Zuckerberg ίδρυσε την πρώτη του εταιρία software ενώ ακόμα πήγαινε σχολείο, πριν δημιουργήσει το Facebook και τον μάθει όλος ο πλανήτης. Αλλά και στην Ευρώπη, οι ευκαιρίες μπορεί να είναι λιγότερες, αλλά τέτοια «παιδιά-θαύματα» δεν λείπουν. Ένα τέτοιο παιδί είναι και ο Nick D’Aloisio, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών, το 2013, πούλησε το application που είχε φτιάξει για την ανάγνωση ειδήσεων, το Summly, στη Yahoo, αντί 30 εκατ. δολαρίων.