Καρτέλ ναρκωτικών, έμποροι όπλων, φοροφυγάδες και καταζητούμενοι έμποροι διαμαντιών ήταν μερικοί από τους πελάτες της HSBC, που για χρόνια τηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα, βοηθώντας το τμήμα private-banking της να βγάζει σημαντικά κέρδη.
Τώρα, οι αποκαλύψεις του ξένου τύπου αναγκάζουν την τράπεζα να απολογηθεί και να διαβεβαιώσει ότι έχει αφήσει πίσω της αυτές τις κακές… συνήθειες. Η HSBC είναι μόνο μία από τις τράπεζες που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν διώξεις για το ρόλο τους στις υποθέσεις φοροδιαφυγής ή και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αποκαλύπτονται στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
Όμως όπως αποκαλύφθηκε, το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής της HSBC είχε γιγαντωθεί τόσο εξαιτίας αυτών των σκοτεινών δραστηριοτήτων του, ώστε το 2007 να εμφανίζει ενεργητικό 100 δισ. δολαρίων.
Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στηρίζουν στη λίστα των πελατών της HSBC που έκλεψε από την τράπεζα πρώην υπάλληλός της, παραδίδοντάς την στις ευρωπαϊκές αρχές. Η λίστα οδήγησε σε φορολογικούς ελέγχους στην Ελλάδα (όπου έμεινε γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ), στη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες. Μάλιστα, οι τελευταίες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως ακόμα περισσότερα ονόματα από ό,τι είχαν γίνει γνωστά έως τώρα.
Ανάμεσα στους καταθέτες της HSBC ήταν μέλη βασιλικών οικογενειών και καταδικασμένοι έμποροι ναρκωτικών, πρέσβεις και ύποπτοι για τρομοκρατία, πολιτικοί και σταρ του σινεμά, στελέχη επιχειρήσεων και αθλητές. Σε όλους αυτούς, αλλά και πολλούς άλλους, η τράπεζα διαφήμιζε τους λογαριασμούς της σαν ένα αποτελεσματικό τρόπο για να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές Αρχές.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται στη λίστα είναι ο εκλιπών πρόεδρος της Αϊτής, Jean-Claude Duvalier, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια πριν να εγκαταλείψει τη χώρα του και φυγάδες που καταζητούνται από την Interpol, όπως οι έμποροι διαμαντιών Mozes Victor Konig και Kenneth Lee Akselrod.
Σε άλλους καταθέτες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό κράτος, όπως για παράδειγμα στο Ρώσο ολιγάρχη Gennady Timchenko. Στην ίδια λίστα, όμως, βρίσκεται και ο David Bowie, που είναι Ελβετός πολίτης. Οι μυστικοί λογαριασμοί της HSBC προσέλκυσαν καταθέτες που ήθελαν να κρύψουν τα χρήματά τους από τους πιστωτές τους, τις πρώην συζύγους τους, τους πολιτικούς αντιπάλους τους ή τις δικαστικές Αρχές.
Η διαρροή από την HSBC ξεκίνησε όταν ο τεχνικός υπολογιστών της τράπεζας, Herve Falciani, αποχώρησε από αυτήν το 2008 με πέντε δίσκους εμπιστευτικών πληροφοριών. Ο Falciani έδωσε τις λεπτομέρειες για περισσότερους από 100.000 λογαριασμούς στην Γαλλίδα τότε υπουργό Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Εκείνη με τη σειρά της, μοιράστηκε τη λίστα με κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι πληροφορίες της λίστας βοήθησαν τις κυβερνήσεις να εισπράξουν δισεκατομμύρια από απλήρωτους φόρους.