Πέθανε ο Ιταλός «πατέρας» της σοκολάτας

Ανοίγει το παιχνίδι της διαδοχής στον κολοσσό της Ferrero με 18 εργοστάσια διεθνώς

- Διαφήμιση -

 

Με το θάνατο του Michele Ferrero, του πλουσιότερου Ιταλού, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, πλήθος κόσμου από όλο τον πλανήτη θέλησε μέσω του Twitter να ευχαριστήσει τον άνδρα που έκανε τη ζωή του πιο γλυκιά. Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella δήλωσε συγκινημένος από την απώλεια, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν «γεννημένος επιχειρηματίας».

 

Ο Ferrero ήταν ένας λιγομίλητος άνδρας, που έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι αθόρυβα, κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή ιταλική επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο κολοσσό. Αρχικά, πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια κλεισμένος σε ένα εργαστήριο, τελειοποιώντας τη συνταγή για τα σοκολατάκια που θα ονομάζονταν Ferrero Rocher.

 

Αυτά τα σοκολατάκια αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα του ομίλου Ferrerο επέτρεψαν στον πατριάρχης της οικογένειας να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία, αφού κατάφερε να παραγκωνίσει από τη θέση αυτή τον ίδιο τον Berlusconi.

 

Όμως, τα θεμέλια για τη σοκολατοποιία που σήμερα έχει 18 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και 21.000 υπαλλήλους, τα έθεσε ο πατέρας του, Pietro. Εκείνος είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα φουντούκια για την παραγωγή γλυκών.

 

Σε αντίθεση με το κακάο, τα φουντούκια ήταν άφθονα και φθηνά στην περιοχή όπου είχε στήσει το εργαστήριό του. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Nutella, ένα προϊόν που κάνει θραύση στην παγκόσμια αγορά και για αυτό αποκαλείται και «η Coca-Cola της Ιταλίας».

 

Όσο για το επόμενο best seller της Ferrero, αυτό υπήρξε μια έμπνευση του Michele. Δημιουργώντας τις σοκολάτες Kinder κάτω από το γνωστό πια σλόγκαν «περισσότερο γάλα, λιγότερο κακάο», κατάφερε να κρατήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα και να τονίσει τη θρεπτική αξία των προϊόντων του.

 

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ο Ferrero κινούνταν καθημερινά με ελικόπτερο από τη βίλα του στο Μόντε Κάρλο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στη Νοτιοδυτική Ιταλία, για να δοκιμάσει τα νέα προϊόντα και να βοηθήσει στο σχεδιασμό τους.

 

Φρόντισε ώστε οι μοναδικοί μέτοχοι της εταιρείας που δημιούργησε ο πατέρας του το 1946 να είναι μέλη της οικογένειας. Και ενώ η επιχείρηση φλέρταρε με την ιδέα της εξαγοράς της βρετανικής ανταγωνίστριάς της Cadbury πριν από μερικά χρόνια, ουδέποτε προσέλαβε ξένους μάνατζερ. Το περιοδικό Forbes έχει περιγράψει τον Ferrero σαν τον «πλουσιότερο γλυκατζή στον πλανήτη», θέτοντας τον ίδιο και την οικογένειά του στην 30ή θέση της λίστας με τους πιο πλούσιους του κόσμου, με περιουσία 23,4 δισ. δολάρια.

 

Η ίδια η Ferrero, με πωλήσεις 8 δισ. δολαρίων το χρόνο, θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες της χώρας, ένα άριστο δείγμα του «Made in Italy».

 

Με το θάνατο του Michele Ferrero ανοίγει το θέμα της διαδοχής και των ενδεχόμενων συμμαχιών με άλλες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί ο γιος του Ferrero, Giovanni, ανέλαβε τα ηνία όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Pietro πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2011, ενώ έκανε ποδήλατο στη Ν. Αφρική.

 

Στα τέλη του 2013, ο Giovanni αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι η Ferrero είχε προσεγγισθεί από την Nestle, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν πωλείται. Όμως, όσοι γνωρίζουν λένε ότι η διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης τον ενδιαφέρει λιγότερο από ό,τι τον εκλιπόντα αδερφό του.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ