Εμπόδιο στη λεγόμενη πυρηνική επανάσταση αναμένεται να φέρει η πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία έπειτα από τον πρωτοφανή σεισμό που χτύπησε τη χώρα.
«Προφανώς, αυτό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποκαλούμενη πυρηνική επανάσταση. Η εικόνα ενός πυρηνικού εργοστασίου που εκρήγνυται μπροστά στα μάτια μας στην οθόνη της τηλεόρασης είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», δηλώνει στο Bloomberg ο Peter Bradford, πρώην μέλος της αμερικανικής Εποπτικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 442 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι παράγουν περίπου το 15% της ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως, σύμφωνα με την World Nuclear Association. Υπάρχουν όμως σχέδια για την κατασκευή άλλων 155 αντιδραστήρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα βρίσκονται στην Ασία, ενώ άλλοι 65 κατασκευάζονται ήδη.
Η Ιαπωνία παράγει περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από 54 πυρηνικά εργοστάσια. Πρόκειται για την τρίτη δύναμη παγκοσμίως στα πυρηνικά, μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Δύο αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή και άλλοι 12 προγραμματίζεται να δημιουργηθούν.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα τριπλασιάζει τον αριθμό των δικών της αντιδραστήρων, αφού κατασκευάζει 27 νέες μονάδες, πέραν των 13, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα. Όμως, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, Xie Zhenhua, το Πεκίνο ενδέχεται να εξετάσει τις επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος καθώς θα ολοκληρώνει τα ενεργειακά του σχέδια για την περίοδο 2011-2015.
Η Ινδία, που σχεδιάζει να 13πλασιάσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, θα επανεξετάσει επίσης την πολιτική της, αφού το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία είναι το χειρότερο των τελευταίων 33 ετών τουλάχιστον και θέτει υπό αναθεώρηση τα σχέδια, τόσο για τους υπάρχοντες, όσο και για τους σχεδιαζόμενους σταθμούς.
Στις ΗΠΑ, εταιρείες όπως οι Southern Co. και NRG Energy έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την κατασκευή έως και 21 νέων αντιδραστήρων, πέραν των 104, που λειτουργούν ήδη. «Σίγουρα θα προκαλέσει κάποιες επανεκτιμήσεις, γιατί αυτό είναι ένα γεγονός που όπως λέμε, σταματά το σόου», εξηγεί ο Robert Alvarez, ακαδημαϊκός του Institute for Policy Studies και πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
Αμερικανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας είχαν ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή 14 πυρηνικών εργοστασίων μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1979 στον αντιδραστήρα Three Mile Island στην Πενσυλβάνια. Όπως εξηγεί έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις του ατυχήματος μεταδόθηκαν γρήγορα σε όλο το δυτικό κόσμο.
Όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η οποία δεν εκπέμπει ρύπους και επομένως θεωρείται ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με τον αυξημένο σκεπτικισμό και μία μεγάλη απροθυμία των πολιτών να επιτρέψουν την εγκατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού στη δική τους γειτονιά, εκτιμά ο Bradford.
Ο αντιδραστήρας που εξερράγη στο Daiichi της Ιαπωνίας είχε σχεδιαστεί από την General Electric και βρισκόταν σε εμπορική λειτουργία από το 1971. Μέχρι σήμερα, πολλοί παρόμοιοι λειτουργούν στις ΗΠΑ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα γεγονότα στην Ιαπωνία ενδέχεται να ενθαρρύνουν την αντικατάσταση παλαιών μοντέλων και εταιρείες, όπως η ρωσική κρατική Rosatom Corp μπορούν να ελπίζουν σε νέα συμβόλαια. Η Rosatom κατασκευάζει 15 νέους αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη διεθνή εταιρεία του κλάδου.
ΛΕΖΑΝΤΑ 1: Η έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ιαπωνία
ΛΕΖΑΝΤΑ 2: Η αμερικανική εταιρεία Southern Co. Σχεδιάζει τη δημιουργία νέων αντιδραστήρων