Σε «ανώμαλη προσγείωση» η ανάπτυξη στην Κίνα

Στροφή στην οικονομική της πολιτική ανακοίνωσε η κινεζική ηγεσία, χαμηλώνοντας τον πήχη στον στόχο για την ανάπτυξη με παράλληλη αύξηση των δημοσίων δαπανών.

 

- Διαφήμιση -

Το Πεκίνο θέτει για το 2015 το χαμηλότερο στόχο ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών (στο 7% έναντι 7,5% τον προηγούμενο χρόνο) σηματοδοτώντας παράλληλα ότι αυτή θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

 

Μιλώντας στην ετήσια εναρκτήρια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δεσμεύθηκε για πάταξη της διαφθοράς και για αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη για πιο επώδυνες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπει η Κίνα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης μετά τους φρενήρεις ρυθμούς των τελευταίων τριών δεκαετών.

 

«Ο στόχος ανάπτυξης τίθεται στο 7% (έναντι αρχικού στόχου στο 7,5%) και λαμβάνει υπόψη ότι χρειάζεται και ότι είναι εφικτό» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας. «Εάν η κινεζική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με αυτό το ρυθμό για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα εξασφαλιστεί πιο ισχυρή βάση για εκσυγχρονισμό».

 

«Εντείνονται οι πτωτικές πιέσεις στην κινεζική οικονομία…Τα βαθιά προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας γίνονται πιο εμφανή. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες, Η νέα χρονιά είναι κρίσιμη χρονιά για βαθιές μεταρρυθμίσεις παντού».

 

Διευκρίνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση των γιγαντιαίων κρατικών επιχειρήσεων και η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και των κεφαλαιαγορών. «Για να αφοπλίσουμε τα προβλήματα και τους κινδύνους, για να μην πέσουμε στην «παγίδα του μεσαίου εισοδήματος» και για να πετύχουμε εκσυγχρονισμό, η Κίνα χρειάζεται κατάλληλο ρυθμό ανάπτυξης» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, ξεκινά μία νέα τάξη πραγμάτων για την κινεζική οικονομία».

 

Βραχυπρόθεσμα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δημιουργούνται από την απότομη επιβράδυνση στην αγορά κατοικιών, τα υψηλά χρέη, αλλά και την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγή.

 

Μακροπρόθεσμα, αναζητούν τρόπους αναδιοργάνωσης της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση και οι καταναλωτικές δαπάνες και να σταματήσει η εξάρτηση από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ενδεικτικό των πιέσεων που υπάρχουν, είναι πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε το Σάββατο στη δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ