Πολύ μικρό το ύψος των αρχικών συναλλαγών ομολόγων, της τάξεως των 15-50 εκατ. ευρώ
Με το… σταγονόμετρο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες άρχισαν από τη Δευτέρα να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και διάρκειας 19 μηνών. Ενώ οι αγορές, κατά την πρεμιέρα του προγράμματος περιελάμβαναν τα ομόλογα τουλάχιστον πέντε χωρών, το ύψος των συναλλαγών ήταν πολύ μικρό. Πληροφορίες του ξένου Τύπου κάνουν λόγο για αγορές μεταξύ 15 και 50 εκατ. ευρώ, που ασφαλώς απέχουν πολύ από το να επιτύχουν τους στόχους της ΕΚΤ. Όμως, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, στα σχέδια του Mario Draghi είναι η ποσοτική χαλάρωση… βραδείας καύσεως.
«Τα ποσά που θα δαπανώνται για τις αγορές θα είναι μικρά αρχικά, αλλά αυτό θα μοιάζει με μια χύτρα ταχύτητας. Μόλις τώρα άναψαν το διακόπτη και θα χρειαστεί να περάσει κάποιος καιρός για να ανέβει η πίεση», αναφέρει ο Ciaran O’ Hagan, αναλυτής της Societe Generale.
Ασφαλώς, τα ομόλογα της Ευρωζώνης δίνουν συνέχεια στο ράλι που ήδη μετρά 14 μήνες, εξαιτίας των προσδοκιών που γεννά η πρόθεση της ΕΤΚ να αγοράζει τίτλους έως 60 δισ. ευρώ το μήνα. Οι αποδόσεις σε όλη την Ευρωζώνη έχουν ήδη πέσει σε ιστορικά χαμηλά.
Κατά την πρώτη ημέρα του προγράμματος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν κρατικά ομόλογα του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ως γνωστόν, τα ελληνικά ομόλογα δεν περιλαμβάνονται ακόμα στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Και αυτό γιατί ένας από τους όρους του σχεδίου είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει στην κατοχή της ποσοστό μεγαλύτερο του 33% των ομολόγων σε κυκλοφορία κάθε χώρας.
Με δεδομένο ότι η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε αγορές ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές τους και να ρίξει τις αποδόσεις τους, σήμερα, το ποσοστό της ξεπερνά το όριο του 33%. Συνεπώς, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο QE από το καλοκαίρι, και εφόσον αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν.
Κατά τα άλλα, η προσπάθεια της ΕΚΤ να αγοράσει ευρωπαϊκούς τίτλους 60 δισ. ευρώ το μήνα φαίνεται ότι συναντά κάποια εμπόδια στην απροθυμία των κατόχων των ομολόγων αυτών να τα πουλήσουν… Οι τράπεζες, για παράδειγμα, είναι αναγκασμένες να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα για να τηρούν τους κανόνες εποπτείας, ενώ κάποια απροθυμία να πουλήσουν δείχνουν τα συνταξιοδοτικά funds, οι παθητικοί επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες ομολόγων και άλλες κεντρικές τράπεζες, ο καθένας για τους δικούς του, τεχνικούς λόγους.